Un nou reactor operaţional în Coreea de Nord pare că a devenit operaţional, potrivit Agenţiei Internaţionale a Energiei Atomice (AIEA), în contextul în care Phenianul îşi intensifică ameninţările de a recurge la arma nucleară împotriva Statelor Unite şi aliaţilor acestora, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În complexul de la Yongbyon, situat la aproximativ 100 de kilometri nord de Phenian, se află primul reactor nuclear nord-coreean, cu o capacitate de cinci megawaţi.

Începând de la mijlocul lui octombrie, s-a observat ”un debit puternic de apă” provenind de la sistemul de răcire a unui reactor cu apă uşoară (LWR), anunţă într-un comunicat directorul AIEA Rafael Grossi.

”Observaţii mai recente aratpă că apa eliberată este caldă, ceea ce confirmă o punere în serviciu” a unui reactor, relevă el.

Un astfel de proces necesită timp, iar în lipsa unui acces la instalaţie, AIEA nu poate să confirme cu precizie starea de funcţionare a reactorului, precizează Rafael Grossi.

”La fel ca orice reactor nuclear, un LWR poate să producă plutoniu cu combustibilul iradiat al acestuia, care poate fi separat la retratare, deci este o sursă de îngrijorare”, avertizează directorul AIEA.

”MATERIAL NUCLEAR MILITAR”

AIEA - ai cărei inspectori au fost expulzaţi din Coreea de Nord, în 2009 - este nevoită să se mulţumească să monitorizeze evoluţiile nucleare din Nord cu ajutorul unor imagini satelitare.

Coreea de Nord a efectuat primul test nuclear în 2006.

Cel de aş şaselea test nuclear, realizat în 2017 - şi ultimul până în prezent -, a fost cel mai puternic.

Observatori sunt tot mai îngrijoraţi de luni de zile cu privire la o posibilă pregătire a unui nou test nuclear nord-coreean.

Dictatorul nord-coreean Kim Jong Un a îndemnat în acest an la o creşterea a producţiei ”materialului nuclear militar”, cu scopul de a creşte ”în mod exponenţial” producţia de armament atomic.

Coreea de Nord nu va ezita să răspundă cu arma atomică, în cazul în care ete doar ”provvocată” cu armament nuclear, a ameninţat Kim Jong un săptămâna aceasta.

Luni, regimul Kim a efectuat un test al celei mai puternice rachete balistice intercontinentale (ICBM) din arsenalul său - Hwasong-18 -, care pare capabilă să atingă întregul teritoriu american.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.