Un manifestant a fost rănit mortal în timpul unor manifestaţii violente, la Lima - unde manifestanţi purtând cagule şi scuturi au lovit cu piciorul poliţişti, în apropierea Parlamentului peruan -, primul mort în capitală, care creşte bilanţul victimelor violenţelor care au izbucnit în decembrie la 48, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Centrul capitalei peruane a fost teatrul unor ciocniri între forţe de ordine şi manifestanţi, într-o cirză politică ce durează de 52 de zile, soldată în total cu 48 de morţi, inclusiv un poliţist.

Aceste noi ciocniri au izbucnit în jurul sediului Parlamentului, sâmbătă, după ce deputaţi au refuzat să dea undă verde unor alegeri anticipate.

”Vrem demnitate. Dina, demisionează acum!”, scandau manifestanţii, cerând demisia preşedintei interimare Dina Boluarte.

Dina Boluarte conduce Peru după destituirea, la 7 decembrie, de către Parlament, a fostului preşedinte Pedro Castillo, care a declanşat manifestaţii în ţară.

Marşul de la Lima a început ca o sărbătoare populară, după care s-a transformat în ciocniri între un grup de manifestanţi care purtau cagule şi membri ai poliţiei antirevoltă, soldate cu un mort şi doi răniţi - inclusiv un poliţist.

Anterior, persoane au fost ucise la Puno şi în alte regiuni andine din sudul Peru, unde trăiesc populaţii istoric defavorizate, care-l susţin pe Pedro Castillo şi care considerau alegerea acestuia o revanşă faţă de ceea ce denunţă un dispreţ al Limei faţăă de ele.

Manifestanţii cer devansarea alegerilor prezidenţiale şi legislstive în 2023, o cerere formulată de către preşedinta interimară, dar respinsă sâmbătă de către Parlament.

Un proiect de lege depus vineri prevedea organizarea unor alegeri anticipate în decembrie 2023.

Parlamentul a devansat deja alegerile - în aprilie 2024 -, cu scopul de a potoli mobilizarea.

Preşedinta interimară, al cărei mandat se încheie teoretic în 2026, a îndemnat la orgnizarea unor alegeri anticipate, pentru scoaterea ţării din ”impas”.

Ea a deplâns sâmbătă faptul că Parlamentul nu a fost ”în măsură să convină o dată a unor alegeri generale, în care peruanii să poate alege liber şi democratic noi autorităţi”.

”Le cerem de îndată deputaţilor să lase deoparte interesele de partid şi să facă să primeze interesele Peru”, a îndemnat ea într-un mesaj postat pe Twitter.

Dina Boluarte a dat asigurări - de pe aeroportul din Lima, de unde erau trimise medicamente şi material medical în sudul ţării, paralizat de blocaje rutiere - că nu ”se agaţă de putere”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.