Un bărbat originar din Somalia, cunoscut serviciilor de informaţii, a ucis o persoană cu cuţitul şi a rănit alte două vineri, în centrul oraşului Melbourne, în ceea ce poliţia australiană consideră un act terorist, revendicat de gruparea Statul Islamic, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Noi considerăm de-acum asta un eveniment terorist”, a declarat Graham Ashton, şeful poliţiei statului Victoria, în sudul Australiei.

Suspectul, care a fost prins de poliţie şi a murit în detenţie, ”ne era cunoscut”, iar vehiculul său 4x4 era plon cu butelii de gaz, a adăugat el.

Gruparea jihadistă Statul Islamic (SI) a revendicat atacul prin intermediul agenţiei sale de propagandă Amaq.

”Autorul operaţiunii (...) de la Melbourne (...) era combatant al Statul Islamic şi a efectuat operaţiunea ca răspuns la îndemnuri de a ţinti cetăţeni ai ţprilor membre ale coaliţiei” internaţionale antijihadiste conduse de Statele Unite, a precizat Amaq.

Anchetatorii au declarat, iniţial, că bărbatul nu avea vreo legătură cunoscută cu terorismul.

Însă Ashton a declarat ulterior că el le era cunoscut autorităţilor, din cauza unor relaţii familiale, şi că locuia în Australia de decenii.

Înarmat cu un cuţit, atacatorul a ucis o persoană şi a rănit alte două, înainte ca poliţia să tragă în el şi să-l prindă.

Potrivit unor martori, bărbatul a început să atace pietoni în apropiere de pick-upul său în flăcări, pe care l-a condus în centrul metropolei, în sudul Australiei.

O persoană a murit la faţa locului, iar alte două primeau îngrijiri după ce au fost rănite, a anunţat poliţia.

Atacul a avut loc în cartierul de afaceri din Melbourne, în mijlocul după-amiezii (ora locală), în timp ce oamenii începeau să plece de la serviciu, în weekend.

În înregistrări video filmate de martori, sunt surprinşi poliţişti care încearcă să-l aresteze pe atacator - fără violenţă, timp de cel puţin un minut -, în timp ce suspectul se precipită asupra lor în mai multe rânduri, agitându-şi arma.

Bărbatul, corpolent, purtând o tunică neagră, loveşte cu cuţitul cu gesturi largi, încercând să rănească, în apropiere de pick-upul în flăcări.

Doi trecători încearcă să le vină în ajutor poliţiştilor - un bărbat înarmat cu un scaun dintr-o cafenea, iar altul - supranumit rapid ”eroul australian” pe reţele de socializare - încearcă în mai multe rânduri să-l răstoarne pe agresor cu un coş de la un supermarket.

Însă atacul continuă, iar la un moment dat un poliţist îşi foloseşte arma din dotare şi trage în pieptul suspectului.

APEL LA MARTORI

Poliţia a cerut populaţiei să evite să se ducă în sector, adăugând că nu caută alţi suspecţi. ”Nu căutăm pe nimeni altcineva pentru moment”.

Anchetatorii au trimis la faţa locului o echipă de genişti, pentru a securiza cartierul şi a examina vehiculul în flăcări.

”Circumstanţele exacte trebuie să fie stabilite în continuare. Cartierul a fost închis”, au anunţat anchetatorii, lansând un apel la martori.

Salvatori au anunţat că au acordat îngrijiri unui număr de trei persoane la faţa locului.

Melbourne este al doilea cel mai mare oraş din Australia, o metropolă cosmopolită, cu aproximativ cinci milioane de locuitori, cunoscută prin cafenelele, barurile şi restaurantele sale, dar şi prin nivelul de trai ridicat.

Acest atac are loc în plin proces al unui bărbat în vârstă de 28 de ani, James Gargasoulas, care a intrat cu maşina în mulţime, în acelaşi cartier al oraşului, în 2017, omorând şase persoane.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.