Un monument de la Berlin în memoria homosexualilor persecutaţi de nazişti a fost ţinta unei tentative de incendiere şi a fost acoperit de afişe homofobe, anunţă marţi poliţia germană, care a deschis o anchetă, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Un necunoscut a aruncat sâmbătă seara un obiect în flăcări către monument, care nu a luat foc, precizează o purtătoare de cuvânt a poliţiei, confirmând o informaţie difuzată într-un comunicat de presă de către Federaţia Gay-ilor şi Lesbienelor din Berlin.

Acelaşi necunoscut a pus pe monument afişe cu un verset din Vechiul Testament, care sugerează  să se pedepsească cu moartea ”un bărbat care face sex cu alt bărbat”, adaugă poliţia.

”Acest mesaj in Biblie este folosit adesea în mod abuziv împotriva homosexualilor”, denunţă în comunicat Federaţia Gay-ilor şi Lesbienelor din Bewrlin.

”TRIUNGHIURI ROZ”

Monumentul ”Triunghiurior roz” - mii de homosexuali depotaţi sau torturaţi de către nazişti - inagurat în mai 2008, se află în centrul Berlinului, în apropiere de memorialul Holocaustului, care comemorează masacrarea evreilor în Europa, şi de monumentul în memoria romilor, de asemenea, victime ale celui de-al III-lew Reich.

Situat printre copaci, în marele Parc Tiergarten, în apropiere de Poarta Brandenburg, monumentul are forma unui cub de beton, de cinci metri înălţime şi este străpuns de o fereastră oblică, prin care trecătorii pot urmări un clip în care se sărută doi bărbaţi.

În perioada nazistă, peste 500.000 de persoane au fost condamnate din cauza orientării lor sexuale, în virtutea unui articol din Codul Penal - abrogat abia în 1969. Homosexualitatea a fost scoasă în întregime de sub incidenţă penală în Germania 1994.

ÎNTRE 5.000 ŞI 15.000 DE HOMOSEXUALI ÎN LAGĂRE DE CONCENTRARE

Potrivit unor estimări, între 5.000 şi 15.000 de homosexuali au fost deportaţi în lagăre de concentrare, unde nu erau asasinaţi imediat, şi unde marea majoritate dintre ei, obligaţi să poarte un triunghi roz, care-i plasa în josul ierarhiei lagărelor, au murit din cauza epuizării şi relele tratamente.

În noaptea de vineri spre sâmbătă, un necunoscut a incendiat o cutie de cărţi despre naţional-socialism (nazism), un element al unui monument din Berlin dedicat evreilor deportaţi de către nazişti - ”Ruta 17” -, situat în Gara Grünewald, la vest de capitala germană.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.