Arabia Saudită nu are „nicio scuză” pentru blocarea ajutoarelor trimise către Yemen, a declarat secretarul de stat pentru dezvoltare internaţională din Marea Britanie, Penny Mordaunt, scrie The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Marea Britanie va trimite ajutoare în valoare de 50 de milioane de lire sterline pentru a hrăni milioane de oameni din Yemen care au fost prinşi în ceea ce Mordaunt numeşte „cea mai gravă criză umanitară din lume”.

În cadrul unei vizite în Djibouti şi Arabia Saudită, Mordaunt a promis bonuri de masă pentru 3.4 milioane de cetăţeni din Yemen timp de o lună, 106.000 tone de seminţe şi combustibil pentru a menţine spitalele în funcţionare şi pentru a asigura apă potabilă.

Evenimente
20 mai - Evenimentul News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei

Vorbind în Djibouti, locul din care ajutoarele britanice pleacă spre Yemen, Mordaunt a declarat: „Poveştile îngrozitoare pe care le-am auzit de la oamenii din Yemen şi de la cei care furnizează ajutoarele amintesc de tragedia umană care are loc în cadrul celei mai grave crize umanitare din lume. Trei sferturi din populaţie este într-o situaţie disperată”.

„În fiecare zi, părinţii îşi cară copiii subnutriţi la spital pentru că nu au mai mâncat de zile, iar familiile sunt martori la decesele celor apropiaţi din cauza unor boli tratabile pentru că nu au acces la servicii medicale. Ajutoarele vor salva vieţi pentru că aduc mâncare şi combustibil, combustibil care va produce mâncare, va asigura apă potabilă pentru a opri răspândirea holerei şi vor aduce energie electrică la generatoarele din spitale", a spus el/

Mordaunt a adăugat că Marea Britanie ia în considerare îngrijorările legate de securitate ale coaliţiei saudite şi că susţine iniţiativa de a scana livrările pentru a preveni posibilitatea ca rebelii să primească echipamente militare, dar a precizat că nu există nicio scuză pentru a opri livrări care au fost scanate: „

"Este foarte clar că dacă foloseşti foametea ca armă, încalci legile umanitare internaţionale”, a spus Mordaunt.

„Şi din ce am văzut în vizita mea, sunt oprite chiar ajutoarele”, a constatat el.

„Sunt conştientă de importanţa relaţiei noastre cu Arabia Saudită. Doar că nu ajutăm această relaţie dacă nu vorbim despre ce se întâmplă. Încălcarea legilor umanitare internaţionale ar pune în dificultate această relaţie.” a spus Mordaunt.

 

În timpul vizitei din Arabia Saudită, Mordaunt s-a întâlnit cu politicieni de rang înalt şi a transmis clar faptul că proviziile comerciale şi umanitare, de care Yemen depinde pentru a-şi satisface 90% din nevoile de bază, trebuie să reînceapă să ajungă la destinaţie imediat şi că trebuie permisul accesul de îndată pentru a se evita o foamete catrastofală.

 

Yemen este implicată într-un război civil din 2014 atunci când rebelii au cucerit capitala, Sana’a. În ultimele luni, luptele au început să se intensifice şi Mordaunt a declarat că restricţiile în ceea ce priveşte accesul la ajutoare ameninţă să dea naştere la o „foamete catrastofală”.

 

Coaliţia condusă de saudiţi, care se luptă cu rebelii, au impus restricţii pentru ajutoare pentru că se temă că acestea ar putea ajunge la inamici.

 

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.