Un marinar din cadrul Marinei americane (US Navy), Wenheng Zhao, în vârstă de 26 de ani, arestat în august cu privire la spionaj în favoarea Chinei, a pledat vinovat de vânzare de informaţii sensibile unui agent al serviciilor secrete chineze, anunţă Departamentul american al Justiţiei, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Wenheng Zhao a fost arestat în acelaşi timp cu alt marinar american, Jinchao Wei, în vârstă de 22 de ani, în California (vest), unde erau staţionaţi.

Wenheng Zhao, care era staţionat în baza navală din comitatul Ventura, la nord de Los Angeles, a pledat vinovat în faţa unui judecător federal de vânzare de informaţii clasificate unui agent al unei puteri străine şi de corupţie, a anunţat marţi într-un comunicat Departamentul.

El riscă cinci şi, respectiv, 15 ani de închisoare pentru cele două inculpări, adică maximum 20 de ani de închisoare.

Pedeapsa urmează să fie anunţată în ianuarie.

Inculpatul a mărturisit că a primit din august 2021 şi până în mai 2023 aproape 15.000 de dolari de la un agent chinez de informaţii, în schimbul unor informaţii sensibile ”despre securitatea operaţională, antrenamente militare şi infrastructuri vitale ale Marinei americane”, precizează Departamentul Justiţiei.

El a recunoscut că i-a transmis agentului chinez planuri ale unui important exerciţiu militar la Oceanul Pacific, dar şi schemele elctronice şi planurile unui sistem de radar instalat într-o bază americană pe Insula Okinawa, în Japonia.

Celălalt marinar inculpat, Jinchao Wei, a fost arestat în baza navală din San Diego, unde lucra.

Un maşinist pe nava de asalt amfibie USS Essex, este suspectat de faptul că a colaborat cu un agent chinez începând din 2022, pentru a-i transmite informaţii despre funcţionarea, securitatea şi armamentul acestui vas, în schimbul câtorva mii de dolari.

Un fost subofiţer militar american de informaţii a fost arestat vineri, tot în California, la întoarcerea sa din China, şi a fost inculpat de tentativă de livrare Chinei de informaţii privind apărarea naţională americană, anunţă Departamentul Justiţiei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.