Un magistrat federal l-a condamnat la cinci ani de înschisoare cu executare pe un om de afaceri originar din România, care a orchestrat o schemă de fraudă ipotecară în cartierul Albany Park din metropola Chicago. Românul Cătălin Stoian (41 de ani) a provocat daune care se ridică la o valoare de 1,8 milioane de dolari, după ce a cumpărat o clădire de locuinţe şi a încercat să revândă apartamentele asociaţilor săi la preţuri peste valoarea pieţei imobiliare pentru a profita de pe urma unor împrumuturi ipotecare, transmite Chicago Sun Times.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Acest proces i-a determinat pe politicienii locali să reformeze modul în care sunt trataţi chiriaşii, care primesc ordin de evacuare din cauza executării silite a unui credit ipotecar.

Procurorul Angel Crull a atras atenţia asupra prejudiciului provocat chiriaşilor de către Stoian. Aceştia din urmă fiind vizaţi de ordine de evacuare, după ce afaceristul român a intrat în incapacitate de plată.

”Vorbim de victime inocente care au fost afectate direct de lăcomia inculpaţilor”, a precizat Crull.

Cătălin Stoian a fost găsit vinovat în urmă cu doi ani de către un juriu, deşi a încercat să arunce vina pe partenerii săi pentru frauda ipotecară. Inculpaţii au cumpărat un bloc de locuinţe şi apoi au început să-şi vândă apartamentele între ei la preţuri supraevaluate, pentru a beneficia de pe urma unor împrumuturi impotecare.

Însă, apartamentele respective erau locuite de chiriaşi, care au primit ordine de evacuare atunci când întreaga schemă de fraudă s-a prăbuşit.

Avocaţii lui Stoian au solicitat instanţei ca acesta să-şi servească sentinţa într-o închisoare din România, un asemenea transfer ar putea să se realizeze printr-un tratat între Bucureşti şi Washington.

Cătălin Stoian risca o sentinţă maximă de 10-12 ani într-o înschisoare federală. Însă, acesta şi-a cerut scuze printre lacrimi magistratului pentru deciziile sale stupide.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.