Un lider al grupării jihadiste Statul Islamic (SI) s-a detonat după ce a fost încercuit de către forţe guvernamentale siriene, în sudul ţării, potrivit agenţiei siriene oficiale de presă Sana, care citează o sursă în domeniul securităţii, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit Sana, ”forţele de securitate au efectuat o operaţiune specială” care a condus la ”moartea teroristului Abu Salem al-Iraki” în vestul regiunii Deraa.

El ”şi-a detonat centura de explozivi după ce a fost încercuit şi rănit prin împuşcare”.

Al-Iraki era liderul militar al organizaţiei extremiste în sudul Siriei, potrivit sursei în domeniul securităţii.

Observatorul Sirian al Drepturiulor Omului (SOHR), care dispune de o vastă reţea de surse în această ţară devastată de război, a confirmat miercuri moartea lui Al-Iraki.

Potrivit SOHR, liderul jihadist se ascundea în regiunea Deraa din 2018 şi a participat la asasinate şi la haosul care a zguduit sudul Siriei.

Provincia Deraa se află în mare parte sub controlul regimului lui Bashar al-Assad din 2018.

Grupări rebele deţin în continuare controlul câtorva sectoare, în cadrul unui armistiţiu mediat de Rusia, aliata regimului al-Assad.

Prezenţa SI în această provincie era limitată la un ”buzunar”, prin intermediul unei facţiuni extremiste care i-a jurat credinţă, după care a aceasta a fost înfrântă şi respinsă.

”Califatul” SI s-a prăbuşit în urma unor ofensive succesive, după o ascensiune fulgerătoare în 2014, în care SI a cucerit, teritorii vaste de o parte şi alta a frontierei dintre Irak şi Siria. El a fost înfrânt în 2017 în Irak şi în 2019 în Siria.

Însă gruparea extremistă sunnită, care se face vinovată de multiple atrocităţi, continuă să comită atacuri, prin celule adormite în ambele ţări.

Războiul din Siria, în care luptă mai mulţi protagonişti, s-a soldat, din 2011, cu aproximativ 500.000 de morţi.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.