Un judecător federal a invalidat o lege care interzice - de peste o jumătate de secol - armurierilor agreaţi să le vândă pistoale minorilor americani - în vârstă de până la 21 de ani -, o hotărâre care reprezintă un revers important pentru apărătorii unei încadrări mai bine a armelor de foc, în contextul în care aceştia încearcă să convingă Congresul să interzică achiziţionarea de puşti de asalt de către tineri, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Aceste puşti - de tip AR-15 -, care se află în centrul multor băi de sânge, nu erau obişnuite în 1968 - atunci când congresemnii au adoptat o lege prin care le interziceau armurierilor să vândă arme de mână tinerilor cu vârste cuprinse între 18 şi 21 de ani, pe motiv că ei comit mai multe crime decât americanii mai în vârstă.

Însă minorii americani îşi pot procura revolvere şi pistoale la vânzări private, de la saloane sau prin intermediul părinţilor lor - însă nu în magazine care deţin o licenţă federală, de unde pot cumpăra, în schimb, otice fel de puşcă.

Legea din 1968 a fost atacată în mai multe rânduri în justiţie de când a fost adoptată, însă a rezistat până acum.

Miercuri, judecătorul federal Robert Payne, din Virginia, a stabilit că o hotărâre din iunie a Curţii Supreme a Statelor Unite a schimbat situaţia.

Înalta Curte - majoritar conservatoare - a stabilit că Constituţia protejează dreptul americanilor de a purta o armă de foc în afara locuinţei şi că singurele restricţii posibile este necesar să se înscrie în istoria Statelor Unite.

Judecătorul Robert Payne consideră că nu este cazul aici.

”Legea şi decrete de aplicare ale ei nu sunt coerente cu istoria şi tradiţiile naţiunii noastre şi nu pot, astfel, să existe în continuare”, scrie el în hotărârea sa de 71 de pagini.

”Din timpuri imemoriale, minorii se comportă ca minorii. Problema socială a impetuozităţii lor şi a precipitării lor îi precede pe părinţii fondatori”, care nu au adoptat, cu toate acestea, reglementări prin care să-i împiedice să dobândească arme, scrie el.

Hotărârea sa - împotriva căreia urmează să se formuleze apel şi care ar putea ajunge la Curtea Supremă - a fost aprig denunţată de Asociaţia Everytown for Gun Safety, care militează în favoarea unei creşteri a numărului restricţiilor impuse armelor de foc.

”Minorii cu vârste cuprinse între 18 şi 20 de ani comit de trei ori mai multe omucideri cu arme de foc decât adulţii în vârstă de peste 21 de ani”. subliniază într-un comunicat o reprezentantă a asociaţiei, Janet Carter.

Ea avertizează că această hotărâre ”va pune, fără îndoială, vieţi în pericol”.

În 2021, armele de foc au cauzat peste 47.000 de morţi în Statele Unite, dintre care 26.000 au fost sinucideri, potrivit site-ului de referinţă Gun Violence Archive.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.