Un judecător american a ordonat guvernului Iranului să plătească daune punitive şi compensatorii în valoare de 1,4 miliarde de dolari familiei unui fost agent al FBI care a dispărut în timpul unei călătorii pe o insulă iraniană, în martie 2007, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Într-o decizie emisă la sfârşitul săptămânii trecute, judecătorul districtual Timothy Kelly a spus că a adoptat recomandarea unui expert special ca familia lui Robert Levinson să primească daune compensatorii în valoare de 105 milioane de dolari. Judecătorul a acordat daune punitive de 1,3 miliarde de dolari.

Familia lui Levinson a salutat decizia judecătorului într-un comunicat.

”Această judecată este primul pas în urmărirea dreptăţii pentru Robert Levinson, un patriot american care a fost răpit şi supus unor suferinţe iinimaginabile timp de peste 13 ani”, a afirmat familia lui Levinson.

”Până acum, Iranul nu a suportat consecinţele acţiunilor sale. Decizia judecătorului Kelly nu îl va aduce acasă pe Bob, dar sperăm că va servi drept un avertisment împotriva luării altor ostatici de către Iran”, a afirmat familia, adăugând: ”Intenţionăm să găsim oricare şi fiecare cale şi să urmărim toate opţiunile pentru a face dreptate pentru Robert Levinson”.

Un purtător de cuvânt al misiunii Iranului la Naţiunile Unite nu a răspuns imediat unei solicitări de comentarii.

La începutul acestui an, familia lui Levinson a afirmat că crede că acesta a murit în custodia Iranului, pe baza informaţiilor primite din partea oficialilor SUA. Iranul a negat acest lucru şi a afirmat că fostul agent FBI a părăsit ţara cu ani în urmă.

Levinson a dispărut în martie 2007, după ce a zburat din Dubai pe insula Kish din Golf, aflată sub control iranian. Acolo s-a întâlnit cu Daoud Salahuddin, un militant islamic american care a fugit în Iran în timp ce era acuzat de uciderea unui oficial al ambasadei iraniene din Washington.

După mai multe luni de la dispariţia lui Levinson, surse guvernamentale americane au recunoscut că înainte de călătorie Levinson a întreţinut o relaţie contractuală neortodoxă cu divizia analitică a CIA.

Câţiva oficiali ai CIA au fost excluşi din agenţie şi alţi câţiva au fost sancţionaţi disciplinar după o investigaţie internă.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.