BBC a redifuzat un interviu vechi de 20 de ani cu Banksy, pe care nu l-a difuzat niciodată integral până acum, care pare să dezvăluie prenumele enigmaticului artist britanic - Robbie -, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În acest interviu din 2003, ”dezgropat” marţi cu ocazia unui episod special al podcastului The Banksy Story, un jurnalist de la BBC îl întreabă pe artist dacă numele său este Robert Banks, la care acesta răspunde ”Este Robbie”.

Este unjul dintre cele două interviuri acordate unor posturi de radio de către acest artist recunoscut mondial, care-şi ascunde identitatea de de la începutul carierei şi ale cărui lucrări angajate se vând cu zeci de milioane de euro.

Acest mister a generat foarte multe speculaţii şi au fost evocate prenumele Robin, Robert sau Robbie.

Nigel Wrench, un fost jurnalist de cultură de la BBC, l-a intervievat pe artist, care avea vreo 20 de ani în iulie 2003, la deschiderea expoziţiei sale Turf War, la Londra.

LUCRĂRI ”DE ÎNCĂLZIT LA MICROUNDE”

Interviul nu a fost difuzat integral la acea vreme.

Însă, după 20 de ani, ascultând podcastul despre Banksy, jurnalistul şi-a amintit de interviul cu artistul graffiti şi a găsit înregistrarea integrală pe un disc pe care l-a păstrat acasă.

Banksy îşi compara atunci graffitiurile cu mesele ”rapide”, ”de încăzlit la microunde” şi aprecia că nu are de ce să se scuze pentru operele sale pictate cu şablonul - fără autorizaţie - în spaţiul public.

Întrebat despre ilegalitatea operelor sale, artisutul - între altele angajat împotriva Brexitului, în apărarea migranţilor şi un susţinător al ucrainenilor împotriva Rusiei - răspunde cu un sfat.

”Ieşiţi din casă! Faceţi pagube! Distaţi-vă!”, sfătuia el.

Podcastul grupului audioviziual britanic permite auzirea altui interviu pe care Banksy la acordat postului american NPR în 2005.

UN VIITOR PROCES

”Presupunem că sunteţi cel care pretindeţi că sunteţi, dar cum putem să fim siguri?”, îl întreba animatorul.

Iar invitatul îi răspundea ”o, n-aveţi nicio garanţie în acest subiect”.

O bătălie juridică între Banksy şi întreprinderea Full Color Black (FCB), care vinde felicitări inspirate de şabloanele artistului, ar putea să-l oblige să-şi dezvăluie numele publicului.

Full Color Black l-a dat în judecat atât pe artist, cât şi compania care-i identifică lucrările - Pest Control - cu privire la defăimare, după ce artistul şi-a exprimat indignarea, pe Instagram, faţă de asemănarea cu lucrările sale.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.