Un incendiu care a făcut ravagii în Catalonia, în nord-estul Spaniei, începând de joi după-amiaza, a fost controlat vineri, însă riscul unor incendii rămâne foarte mare în cea mai mare parte a ţării, din cauza unei canicule, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Aproximativ 100 de pompieri au luptat toată noaptea de joi spre vineri împotriva acestui incendiu, care a distrus aproximativ 75 de hectare într-o zonă forestieră, în zona de coastă, în provincia Tarragona, în Catalonia, au anunţat într-un mesaj postat pe Twitter pompierii din această regiune.

Aproximativ 30 de persoane care campau în zonă au fost evacuate joi.

În pofida stingerii incendiului, 11 cisterne, un elicopter şi două avioane specializate în lupta împotriva incendiilor au fost menţinute la faţa locului, precizează pompierii catalani.

În schimb, alt incendiu, care a izbucnit joi seara, continua să ardă vineri, în apropiere de Rubía, în Galicia, în nord-vestul Spaniei.

Acest sinistru a distrus aproximativ 200 de hectare de vegetaţie, a anunţat Guvernul regional.

Agenţia Naţională spaniolă de Meteorologie (AEMET) a avertizat cu privire la faptul că riscul unor incendii rămâne ”mare”, ”foarte mare” şi ”extrem” pe aproape întregul teritoriu spaniol, vineri, în cea de a treia zi a unui val de căldură.

Dintre cele 17 regiuniale Spaniei, 15 înregistrează temperaturi anormal de mari pentru acest anotimp.

AEMET preconizează temperaturi maxime cuprinse între 36 şi 40°C.

Un vârf al acestui val de căldură urmează să fie atins sâmbătă şi duminică, iar AEMET estimează că temperaturile ar putea atinge 46°C la Cordoba, în Andaluzia, în sudul Spaniei.

Temperatura maximă a fost înregistrată în Spania la 13 iulie 2017, pe aeroportul din Cordoba - şi anume 46,9°C.

O temperatură de 48,8°C a fost înregistrată miercuri în Sicilia, în sudul Italiei.

Temperaturile actuale din Spania - care depăşesc cu mult valorile normale ale anotimpului - se explică prin venirea unei mase de aer foarte cald dinspre Africa de Nord şi o puternică expunere solară, potrivit AEMET.

Spania a înregistrat, în perioada 2011-2020, de două ori mai multe valuride căldură decât în fiecare dintre cele trei decenii precedente, potrivit agenţiei spaniole a meteorologiei.

Aceste date ”confirmă un raport recent” realizat de către experţi ONU în climă (GIEC), publicat luni, a comentat un expert american de la Organizaţia Meteorologică Mondială (OMM), Robert Stefanski, într-un interviu publicat vineri de cotidianul El País.

Actualul val de căldură care afectează Spania ”este un eşantion a ceea ce veni”, avertizează el.

Temperaturile ”vor continua să crească atât timp cât noi nu vom scădea emisiile de gaze cu efect de seră”, subliniază Robert Stefanski.

Oameni de ştiinţă consideră că aceste canicule repetate sunt rezultatul unei încălziri a planetei şi că valurile de căldură urmează să se multiplice, să se prelungească şi să se intensifice.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.