Un tribunal din Guatemala a condamnat, marţi, un localnic la 12 ani de închisoare pentru implicarea sa în uciderea, în urmă cu trei ani, a unui director de ONG francez, transmite France 24.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Diego Tay a fost găsit vinovat de un tribunal din Quetzaltenango de complicitate la omucidere, în moartea francezului Benoit Maria, potrivit avocatului Edgar Perez.

Benoit Maria, director în Guatemala al ONG-ului pentru agricultură şi sănătate animală Agronomes et Veterinaires Sans Frontieres (AVSF), a fost împuşcat într-o zonă indigenă din nord-estul Guatemalei în august 2020.

ONG-ul a declarat la acea vreme că Maria, în vârstă de 52 de ani, a fost ucis într-o ambuscadă.

Trăia în Guatemala de peste 20 de ani, sprijinind proiecte agricole pentru comunităţile indigene mayaşe Ixil.

Tay, un consilier municipal indigen, a fost găsit vinovat şi de posesie ilegală de arme, pentru care a primit trei ani de închisoare, care se vor adăuga la pedeapsa pentru omucidere.

Avocatul familiei, Clemence Witt, declarase anterior pentru AFP că jaful a fost exclus ca motiv, deoarece toate lucrurile personale ale victimei au fost găsite în maşina sa.

În 2021, când Tay a fost arestat, procurorii au declarat că Maria ar fi putut fi ucis pentru că a refuzat să plătească o mită pentru a folosi un drum care traversează o comunitate locală.

Potrivit lui Witt, a fost emis un mandat de arestare internaţional pe numele unei alte persoane suspectate de implicare în această crimă, "ceea ce ar putea duce la un al doilea proces".

La momentul crimei, preşedintele francez Emmanuel Macron a lăudat "angajamentul umanist, fratern şi solidar al lui Benoit Maria, care a onorat Franţa", calificând crima drept "laşă".

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.