Uniunea Europeană intenţionează să-şi consolideze apărarea faţă de amestecuri informatice, iar un grup de state membre condus de Olanda, din care face parte şi România, a exercitat presiuni în vederea impunerii unor sancţiuni autorilor atacurilor cibernetice în cadrul unei reuniuni a miniştrilor de Externe, la Luxemburg, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Opt ţări - Olanda, Regatul Unit, Finlanda, Danemarca, Lituania, Estonia, Letonia şi România - au îndemnat luni la crearea de urgenţă a unui cadru juridic care să permită pedepsirea hackerilor.

”Absenţa unei acţiuni internaţionale ferme dă sentimentul că atacurile cibernetice vor rămâne nepedepsite”, au avertizat ele într-un document de poziţie comună, din care AFP a obţinut un exemplar.

”Toată lumea este de acord cu impunerea unor sancţiuni, însă este necesar ca mai întâi să ne înţelegem asupra cadrului juridic şi se pun mai multe probleme, mai ales proba responsabilităţii atacului”, a subliniat un diplomat.

Necesitatea sancţionării atacurilor cibernetice vizând reţele online se impune din cauza multiplicării activităţilor infracţionale.

Occidentalii acuză Moscova de numeroase piratări şi de amestecuri informatice.

Olanda a dejucat în aprilie o încercare de piratare a Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC), la Haga, a agenţiei militare ruse de informaţii GRU. Moscova dezminte insistent că a vrut să pirateze OIAC.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.