Un fost spion CIA de origine cubaneză mărturiseşte, într-o carte, “Trained to kill”, scrisă împreună cu jurnalistul Carlos Harrison, că a acţionat exact ca un terorist în misiunile sale, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

« Am făcut ceea ce fac teroriştii. Doar că nu mi se spunea astfel”, a explicat Antonio Veciana, în vârstă de 88 de ani.

El a fost recrutat în 1959 de agentul David Atlee Philipps – cunoscut sub aliatul Bishop – pentru a-l ucide pe Fidel Castro.

INFORMAŢII FALSE

La început, ideea era de a destabiliza regimul : “aceasta era treaba mea: lansarea de zvonuri”, povesteşte el.

Fostul agent spune că s-a aflat, printre altele, în spatele informaţiilor false privind un proiect de lege care prevedea ca Guvernul cubanez să le ia copiii părinţilor lor pentru a-i creşte – ceea ce a permis “operaţiunea Peter Pan”, adică trimiterea a 14.000 de copii în SUA de către părinţii lor.

El spune că regretă că a separat astfel copiii de părinţii lor.

GRUPARE PARAMILITARĂ

Veciana povesteşte şi că a fondat o grupare paramilitară anti-Castro, “Alpha 66”, ce a desfăşurat o luptă de gherilă împotriva lui Castro în anii ’60 şi ’70.

El pretinde şi că l-a văzut pe agentul care l-a recrutat întâlnindu-se cu Lee Harvey Oswald – asasinul preşedintelui Kennedy – cu trei luni înainte de asasinarea lui JFK, în 1963.

Veciana consideră că viaţa sa este “o istorie de eşecuri”, pentru că nu a reuşit să îl ucidă pe Castro, iar operaţiunile sale pentru a-l discredita pe argentinianul Ernesto Che Guevara au eşuat, pentru că acesta a devenit un simbol al stângii.

După mai multe tentative de sinucidere, Veciana a renunţat la vechea sa viaţă şi a scris la sfârşitul cărţii sale testament: « Viaţa mea secretă s-a terminat”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.