Un fost primar al oraşului rus Vladivostok s-a înrolat pentru a lupta în Ucraina şi a plecat pe front, după ce a fost condamnat la 12 ani de închisoare pentru corupţie, a informat duminică ziarul Kommersant, citându-l pe avocatul său, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Oleg Gumeniuk, fost primar de Vladivostok, a fost condamnat anul trecut la 12 ani de închisoare pentru luare de mită în valoare de 38 de milioane de ruble (432.000 de dolari).

El a ocupat funcţia de primar din 2018 până în 2021, demisionând pe fondul unui val de critici la adresa istoricului său din partea oficialilor locali şi federali.

”Conform unui ordin emis lui Gumeniuk, el trebuia să se prezinte la unitatea sa militară pe 22 decembrie”, a spus Kommersant, care l-a citat pe avocatul lui Gumeniuk, Andrei Kitaev.

Kitaev nu a putut fi contactat pentru un comentariu imediat.

Zeci de mii de prizonieri ruşi s-au oferit voluntari pentru serviciul în Ucraina, profitând de o ofertă de clemenţă pentru cei care supravieţuiesc stagiilor lor pe front.

În decembrie, Kommersant a relatat că Alexander Tiutin, un om de afaceri din Sankt Petersburg, care ispăşea o pedeapsă de 23 de ani pentru că a ordonat crime prin contract, până când s-a înscris să lupte în Ucraina, a fost arestat din nou pentru că a pus la cale mai multe crime.

Recrutarea prizonierilor a fost iniţial făcută de grupul de mercenari Wagner, al cărui lider Evgheni Prigojin a fost ucis într-un accident de avion din august 2023, după o revoltă eşuată împotriva conducerii militare a Rusiei în iunie.

Ministerul rus al Apărării a adoptat de atunci tactica, formând unităţile Storm-Z parţial din voluntarii condamnaţi şi recrutaţi direct din închisori.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.