Un fost ministru israelian a fost inculpat vineri, suspectat de spionaj în favoarea Iranului, a anunţat luni, într-un comunicat, Shin Beth, serviciul de securitate internă, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Gonen Segev, care a fost ministrul Energiei şi Infrastructurii în perioada 1995-1996, a fost arestat în mai, pe aeroportul din Tel Aviv, după ce a fost respins din Guineea Ecuatorială din cauza unei condamnări precedente cu privire la un trafic de droguri.

Rezident în Nigeria de câţiva ani, el este acuzat de spionaj pentru inamic pe timp de război.

Shin Beth îl suspectează că a fost recrutat de serviciile de informaţii iraniene în 2012 la Lagos, capitala nigeriană.

Segev s-ar fi întâlnit cu contactele sale iraniene în mai multe rânduri, în diverse ţări, şi le-ar fi transmis informaţii despre securitatea şi resursele eneregtice din Israel, precizează Shin Beth.

Ales deputat în 1992 pe o listă a aextremi drepte, Gonen Segev şi-a părăsit partidul şi a votat în favoarea Acordurilor de la Oslo II în octombrie 1995, ceea ce i-a permis premierului Yitzhak Rabin să treacă prin Parlament a doua fază a acestui acord controversat, menit să conducă la înfiinţarea unui stat palestinian.

El a fost numit ministrul Energiei şi Infrastructurii imediat după aceea.

În 2003, acest medic a fost condamnat la un an de închisoare cu suspendare din cauza unei tentative de fraudă.

În 2004, el a fost condamnat la cinci ani de închisoare, cu executarea, după ce a fost găsit vinovat de trafic cu ecstasy.

”Cu scopul de a-şi îndeplini misiunea pentru angajatorii săi iranieni, domnul Segev a intrat în contact cu israelieni muncind în domeniul securităţii, pentru a le face cunoştinţă cu contactele sale iraniene, prezentate drept nişte simpli oameni de afaceri”, precizează Shin Beth.

Avocaţii săi au confirmat că clientul lor a fost arestat în mai şi că a fost inculpat recent, fără să facă alte precizări.

Actul de inculpare ”este în mare parte păstrat secret, la cererea autorităţilor”, au precizat ei într-un comunicat, afirmând că serviciile israeliene de securitate exagerează faptele reproşate clientului lor.

Iranul este oaia neagră a Israelului, care consideră că programul nuclear şi balistic al Republicii islamice reprezintă o ameninţare la adresa existenţei sale.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.