Justiţia germană a condamnat luni un fost ofiţer din Bundeswehr, Thomas H., la trei ani şi jumătate de închisoare cu privire la transmiterea unor informaţii militare confidenţiale Rusiei - după invazia Ucrainei de către trupele ruse, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit acuzării, Thomas H. a transmis din proprie iniţiativă informaţii serviciilor secrete ruse, o faptă pe care condamnatul a justificat-o în timpul procesului, la Düsseldorf, prin voinţa sa de a evita - o ecaladare nucleară - în Războiul din Ucraina.

Verdictul corespunde pedepsei cerute de către parchetul federal.

Evenimente

13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Depozitarul Central, Infinity Capital Investments, ROCA Industry, Sphera, Teraplast, Evergent Investment
17 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield, Globalworth, Imobiliare.ro, Nordis, Meta Estate, Genesis Property

În mai 2023, fostul ofiţer ”a abordat Consulatul General al Rusiei la Bonn şi Ambasada Rusiei la Berlin şi şi-a oferit cooperarea”, se arată în actul acuzării.

El a fost un căpitan în cadrul principalului serviciu de informatică şi logistică al Bundeswehr, însărcinat cu gestionarea echipamentelor militare.

O ”IDEE PROASTĂ”

Thomas H. a fost acuzat de faptul că a fotografiat şi transmis - în afara mai multor fişiere informatice salvate - documente vechi despre folosirea muniţiei şi a tehnicii aeronautice.

El a recunoscut în timpul procseului că şi-a propus serviciile ca spion şi şi-a motivat fapta prin drica unei escaladări nucleare în Războiul din Ucraina şi prin voinţa de a-şi proteja familia.

În acest fel i-a venit ”ideea proastă”, a declarat el la proces, să se adreseze consulatului rus.

”A fost un lucru rău, îmi asum acest lucru”, declara el în aprilie în instanţă.

Numeroase cazuri de spionaj implicând Rusia au fost dezvăluite în Germania de la invazia Ucrainei de către Rusia.

Un fost agent secret german este judecat în prezent la Berlin cu privire la transmitere de informaţii clasate ”secret” Serviciilor ruse de securitate (FSB) în toamna lui 2022, acuzaţii pe care le respinge ”categoric”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.