Fondul de investiţii publice al Arabiei Saudite (PIF) a convenit să cumpere o participaţie de 10% din Aeroportul Heathrow de la gigantul spaniol Ferrovial, specializat în infrastructură, transmite BBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Alte 15% din acţiunile companiei-mamă, FGP Topco, vor fi vândute fondului francez de private equity Ardian.

Ferrovial, care deţine o participaţie încă din 2006, a anunţat că tranzacţia are o valoare de 2,37 miliarde de lire sterline (3 miliarde de dolari).

Tranzacţia este încă supusă unor condiţii de reglementare, potrivit firmei.

Dacă va fi aprobată, tranzacţia va pune capăt investiţiei Ferrovial în operatorul aeroporturilor din Marea Britanie, care a început cu 56%, dar a fost redusă la 25% până în 2013.

Printre ceilalţi acţionari ai FGP Topco se numără Qatar Investment Authority, Caisse de dépôt et placement du Québec, GIC din Singapore, Australian Retirement Trust, China Investment Corporation şi Universities Superannuation Scheme.

Aeroportul a pierdut bani în acest an din cauza datoriei sale semnificative, care este afectată de creşterile agresive ale costului împrumuturilor.

Autoritatea Aviaţiei Civile a decis, de asemenea, să reducă tarifele pentru pasageri, care sunt destinate costurilor pentru pistele terminalelor, sistemele de bagaje şi securitate.

Tariful mediu per pasager la Heathrow pentru 2023 este de 31,57 lire sterline, dar autoritatea de reglementare a precizat că acesta va scădea la 25,43 lire sterline în 2024 şi "va rămâne în linii mari stabil" până la sfârşitul anului 2026.

Se înţelege că şefii de la Heathrow doreau ca taxele să crească efectiv la mai mult de 40 de lire sterline, în timp ce companiile aeriene au propus ca acestea să nu depăşească aproximativ 18,50 lire sterline.

PIF-ul saudit este unul dintre cele mai active fonduri suverane de investiţii din lume, cu active de peste 700 de miliarde de dolari datorită bogăţiei sale petroliere, care a investit recent în sporturi precum fotbalul şi golful.

Însă fondul este controlat de prinţul Arabiei Saudite Mohammed bin Salman Al Saud, al cărui guvern a fost acuzat de numeroase încălcări ale drepturilor omului.

Serviciile secrete americane au declarat că sunt convinse că prinţul Mohammed a ordonat uciderea în 2018 a jurnalistului Jamal Khashoggi, stabilit în SUA, deşi prinţul a primit imunitate în SUA şi a fost invitat să viziteze Marea Britanie, potrivit ambasadei Arabiei Saudite.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.