Raportorul special ONU pentru Coreea de Nord consideră că Phenianul ar trebui să autorizeze intrarea în ţară a unor medici şi lucrători umanitari în vederea unei evaluări a efectelor unei eventuale epidemii a noului coronavirus asupra populaţiei, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Coreea de Nord, care şi-a închis frontierele şi a adoptat măsuri de izolare drastice împotriva noului coronavirus, nu a anunţat până în prezent vreun caz confirmat de contaminare pe teritoriul său.

Însă Phenianul ”ar trebui să permită un acces complet şi fără oprelişti unor experţi medicali şi actori umanitari”, a îndemnat luni Tomas Ojea Quintana, într-o conferinţă de presă la Geneva.

El a reclamat o ”revizuire” a sancţiunilor internaţionale impuse Coreei de Nord, subliniind că ”o izolare şi mai mare a ţăriii nu este soluţia”.

Liderul nord-coreean Kim Jong Un a avertizat în februarie împotriva ”consecinţelor grave” ale unei eventuale răspândiri a noului coronavirus în ţară, care şi-a suspendat legăturile aeriene şi feroviare cu exteriorul şi a interzis venirea turiştilor străini.

Vizată de multiple sancţiuni interaţionale din cauza programelor sale nuclear şi balistic interzise, Coreea de Nord are un sistem medical notoriu de defectuos, iar numeroşi experţi consideră prevenţia singurul mijloc prin care Phenianul poate evita o gravă criză sanitară.

ONU estimează că 43% din populaţia nord-coreeană suferă de malnutriţie.

”Numeroşi nord-coreeni sunt prost hrăniţi, suferă de o întârziere de creştere şi sunt, aşadar, maivulnerabili dacă se infectează” cu noul coronavirus, a avertizat Tomas Ojea Quintana, care a prezentat un raport în faţa membrilor Consiliului ONU al Drepturilor Omului la Geneva.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.