Paza de Coastă filipineză acuză Marina chineză de comportament ”periculos”, după ce un elicopter chinez s-a apropiat foarte mult de un avion filipinez de recunoaştere, la Marea Chinei de Sud, relatează AFP.
Elicopterul chinez s-a apropiat atât de mult marţi de avion, care transporta un grup de jurnalişti în sectorul recifului Scarborough, încât un fotograf AFP de la bord a putut să vadă în mod clar echipajul care-i filma.
China’s PLA-Navy helicopter dangerously approached a Philippine BFAR aircraft, coming as close as 3 meters! This is in violation of international aviation regulations. China’s aggression in the #SCS must stop.1/3 @SouthChinaSeas pic.twitter.com/QMF5bcdVnT
— Ahmed Hassan (@Ahmedha49686670) February 18, 2025
Avionul zbura la 213 metri deasupra apei, într-o misiune de observare a navelor chineze din jurul recifului.
10 iunie Perspectivele macroeconomice şi fiscale ale României
WATCH: A Chinese Navy helicopter came as close as 3 meters to a Philippine fisheries bureau plane over Panatag (Scarborough) Shoal, making dangerous maneuvers and shadowing the Bureau of Fisheries and Aquatic Resources plane for about 40 minutes. The Inquirer was onboard the BFAR… pic.twitter.com/VcVfs8MpTN
— Inquirer (@inquirerdotnet) February 18, 2025
Un purttor de cuvânt al Comandamentului Teatrului Sud al Chinei, colonelul de aviaţie Tian Junli, a declarat că avionul filipinez a ”pătruns ilegal în spaţiul aerian de deasupra Insulei Huangyan”, cum denumeşte China reciful.
El a anunţat că unităţi navale şi aeriene au fost desfăşurate pentru a ”urmări, supraveghea, avertiza şi expluza avionul, conform legii” şi a apreciat că ”acţiunile filipineze încalcă grav suveranitatea Chinei”.
Un purtător de cuvânt al Pazeide Coastă filipineze, Jay Tarriela, a declarat presei că a fost prima oară când un elicopter aparţinând Armatei de Eliberare a Poporului a fost folosit în acest fel împotriva unui avion filipinez de patrulare.
Întrebat dacă acest incident indică o escaladare, Tarriela a răspuns că China adoptă o ”abordare calibrată” în asemenea întâlniri.
Guvernul filipinez a anunţat mai târziu, marţi, că avea să depună un protest diplomatic oficial cu privire la acest incident.
China revendică cea mai mare parte a Mării Chinei de Sud, o cale navigabilă strategică şi potenţial bogată în materii prime, în pofida unei hotărâri a justiţiei internţaionale din 2016 care stabilea că această revendicare nu are niciun fundament juridic.

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.