Un deputat islamist turc, Hasan Bitmez, din cadrul Partidului Fericirii, a leşinat la tribunal Parlamentului turc, după ce a criticat politica Guvernului lui Recep Tayyip Erdogan, pe care nu o consideră suficient de fermă împotriva Israelului, relatează Le Figaro.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Chiar dacă scapi chinurilor istoriei, nu te poţi salva de pedeapsa lui Allah”, a spus Hasan Bitmez la tribunal Adunării Naţionale turce, după care a căzut la podea.

Şocaţi, ceilalţi deputaţi i-au sărit în ajutor, potrivit unei înregistrări video care a surprins scena, postată pe X.

Această înregistrare video, care a devenit virală, redă iamgini difuzate în direct de postul parlamentar turc de televiziune TBMMTV.

Hasan Bitmez se adresa deputaţilor din Partidul Justiţiei şi Dezvoltării (AKP, islamo-conservator) al lui Recep Tayyip Erdogan, înainte să-şi piardă cunoştinţa.

Deputatul turc, din cadrul Partidului Fericirii (islamist conservator), susţinea acest discurs în cadrul negocierilor bugetare pentru 2024.

Deputatului i s-a făcut un masaj cardiac în sala Parlamentului, după care a fost transferat la spiyal, la o unitate de terapie intensivă.

”Starea sa este oarecum critică”, a anunţat ministrul turc al Justiţiei, Yılmaz Tunç, după ce şi-a vizitat colegul la spital.

Înaintea acestui incident, în discursul său, Hasan Bitmez i-a atacat violent pe deputaţii din AKP-ul lui Erdogan.

El denunţa o lipsă de fermitate faţă de Israel, după un atac al navei turce Mavi-Marmara, în mai 2010.

Acest atac israelian al vaporului turc s-a soldat cu nouă morţi şi aproximativ 50 de răniţi.

Recep Tayyip Erdogan a încheiat în 2013, după ce a primit scuze din partea lui Benjamin Netanyahu, un acord de indemnizare cu omologul său israelian, în urma unor tensiuni în acest dosar.

”Aţi trădat cauza palestiniană. Înaintea acestui acord spuneaţi că trebuia să se prezinte scuze, să se plătească despăgubiri şi să se ridice blocada (impusă de către Israel Fâşiei) Gaza. Nimic din toate acestea nu s-a întâmplat”, a tunat Hasan Bitmez la tribuna Adunării naţionale turce.

”Douăzeci de milioane nu este o compensaţi. Acest acord va garanta că cetăţenii israelieni sunt exoneraţi de rice responsabilitate”, a denunţat el.

Hasan Bitmez şi-a continuat acuzaţiile evocând situaţia actuală din Fâşia Gaza.

”El (Benjamin Netanyahu) comite un genocid în Palestina de 65-70 de zile (...). Aceasta este ruşinea ta (...), Israelul nu te consideră bărbat (...). Eşti competent?”, a tunat el.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.