Un cutremur de magnitudinea 7 a zguduit duminică Insula indoneziană Lombok (sud), a anunţat Institutul american de geofizică USGS, la o săptămână după un prim cutremur - soldat cu 17 morţi - pe această insulă turistică situată la est de Bali, relatează AFP. Cel puţin 37 de persoane au fost ucise, iar alte zeci rănite în urma seismului, care a semănat panică în rândul multor turişti, au anunţat autorităţile, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

UPDATE 22:40  - Bilanţul morţilor a crescut la 37. Sunt peste 50 de răniţi

Cel puţin 37 de persoane au fost ucise, iar alte zeci rănite într-un puternic seism, de magnitudinea 7, care a zguduit duminică Insula indoneziană Lombok (sud), semănând panică în rândul multor turişti, au anunţat autorităţile, relatează AFP.

Acest seism a avut loc la o săptămână după un prim cutremur, soldat cu 17 morţi, pe această insulă turistică situată la est de Bali, unde seismul a fost de asemenea resimţit, determinând oameni care au intrat în panică să iasă în stradă.

Agung Pramuja, un reprezentant de rang înalt al salvatorilor din Mataram, principalul oraş de pe insulă, a declarat pentru AFP că bilanţul a ajuns la 37 de morţi.

Anterior, un purtător de cuvânt al echipelor de salvare din Mataram, Agus Hendra Sanjaya, a anunţat că 19 cadavre se aflau la Spitalul Tanjung, în nordul Insulei Lombok. Între victime se află un copil în vârstă de un an şi o persoană în vârstă de 72 de ani. Cel puţin 52 de persoane au fost rănite, a adăugat el.

UPDATE 20:13 - Cel puţin 19 morţi în seismul din Indonezia

Cel puţin 19 persoane au murit în cutremurul cu magnitudinea 7 care a zguduit duminică insula indoneziană Lombok (sud), la o săptămână după un seism soldat cu 17 morţi pe această insulă turistică situată la est de Bali, au declarat autorităţile pentru AFP.

”Potrivit ultimelor informaţii, 19 morţi se află la spitalul Tanjung”, în nordul Insulei Lombok, a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al echipelor de salvare de la Mataram, principalul oraş de pe insulă.

Între victime se află un copil în vârstă de un an şi o persoană în vârstă de 72 de ani.

Seismul de duminică a avut loc la zece kilometri adâncime, a precizat USGS.

El a fost urmat de două replici, între care una cu magnitidinea 5,4.

UPDATE 20:00 - Clădiri avariate pe insulele Lombok şi Bali în urma cutremurului din Indonezia

Seismul de duminică, în urma căruia a fost emisă pentru scurt timp o alertă de tsunami, a avariat clădiri până  la Denpasar, pe insula Bali, inclusiv un magazin şi un terminal al unui aeroport, ale cărui panouri din plafon au fost ”scuturate”, potrivit autorităţilor.

Înregistrări video surprind oameni fugind panicaţi afară din case, într-un cartier, pe Insula Bali, şi maşini care se balansează.

Pe Insula Lombok, militari şi alţi salvatori transportau răniţi pe tărgi şi în covoare către un centru de evacuare.

Un purtător de cuvânt al agenţiei indoneziene de gestionare a situaţiilor de catastrofă, Sutopo Purwo Nugroho, a anunţat că numeroase clădiri au fost avariate la Mataram, principalul oraş de pe Insula Lombok..

”Este vorba în cea mai mare parte de clădiri construite cu materiale puţin solide”, a precizat el.

Autorităţile au lansat o alertă de tsunami, pe care au ridicat-o ulterior.

Locuitori din Mataram, principalul oraş de pe Lombok, vorbesc despre un cutremut puternic, care i-a scos pe rezidenţi în stradă, a întrerupt alimentarea cu electricitate şi a antrenat evacuarea pacienţilor de la principalul spital din oraş.

”Toată lumea a ieşit imediat din case, toată lumea s-a panicat”, a declarat pentru AFP Iman, un locuitor din Mataram.

În urmă cu o săptămână, un cutremur cu magnitudinea 6,4, dar mult mai puţin profund, s-a soldat cu 17 morţi şi a distrus sute de clădiri pe insulă. El a provocat alunecări de teren şi a blocat drumeţi pe trasee montane pe insulă.

Indonezia se situează pe faimoasa ”Centură de Foc” a Pacificului, unde plăcile tectonice se suprapun şi unde au loc multe erupţii vulcanice şi cutremure.

În 2004, un tsunami cauzat de un seism submarin cu magnitudinea 9,3, în largul Insulei Sumatra, în vestul Indoneziei, s-a soldat cu 220.000 de morţi în ţările de pe ţărmurile Oceanului Indian, dintre care 168.000 în Indonezia.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.