Un oficial militar kurd sirian de rang înalt a fost ucis într-o operaţiune a serviciilor turce de informaţii în Irak, a anunţat preşedintele turc Recep Tayyiip Erdogan, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Armata turcă a lansat în aprilie, în nordul Irakului, o nouă ofensivă terestră şi aeriană împotriva unor baze ale separatiştilor kurzi din cadrul Partidului Muncitorilor din Kurdistan (pkk), o organizaţie considerată teroristă de către Turcia şi aliaţii săi occidentali.

Oficialul kurd ucis, cunoscut sub numele de război Sofi Nurettin, era comandantul militar al PKK în Siria, a anunţat Erdogan luni seara.

”Acest terorist, care a comis numeroase acte sângeroase, este vinovat de multe atacuri împotriva militarilor noştri”, a declarat Erdogan.

Turcia a acuzat PKK în februarie de faptul că a ucis 13 cetăţeni turci, majoritatea membri ai forţelor de securitate, pe care-i ţinea ostatici, în nordul Irakului, de mai mulţi ani.

Potrivit şefului statului turc, Sofi Nurettin ar fi unul dintre cei care au comandat uciderea celor 13 turci.

Armata turcă efectuează cu regularitate atacuri în zone muntoase din nordu Irakului, vizaând baze PKK, care luptă din 1984 într-o gherilăsângeroasă pe teritoriul turc, soldată cu peste 40.000  de morţi.

Aceste raiduri provoacă tensiuni cu Guvernul irakian, însă Erdogan insistă că Turcia intenţionează ”să se ocupe” de PKK în aceste regiuni, dacă Bagdadul ”nu este în stare s-o facă”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.