Un bolnav de covid-19 a fost testat pozitiv timp de 16 luni, până când a murit - cel mai îndelungat caz de covid-19 cunoscut, potrivit unui studiu consacrat evoluţiei virului SARS-CoV-2 la pacienţi imunodeprimaţi, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Bolnavul, a cărui identitate nu a fost dezvăluită, a fost testat pozitiv covid-19 prima oară la jumătatea lui 2020 şi prezenta probleme respiratorii.

El a rămas pozitiv covid-19 la toate testele - aproxmativ 40 -, până când a murit, 505 zile mai târziu, a declarat vineri AFP o coautoare a acestui studiu, dr. Gaia Nebbia.

Acesta este cel mai îndelungat caz de infectare cu SARS-CoV-2, precizează într-un comunicat Congresul European de Microbiologie şi Boli Infecţioase, care are loc la Lisabona, în perioada 23-26 aprilie, unde urmează să fie prezentat acest studiu.

Studiul - efectuat de către cercetători de la King's College London şi de la Spitalul Guy's and St Thomas' din Londra - a analizat, începând din martie 2020 şi până în decembrie 2021, cazurile a nouă pacienţi cu o infecţie persistentă covid-19.

Toate aceste persoane au fost bolnave de covid-19 cel puţin opt săptămâni, iar două timp de peste un an.

Patru dintre cei nouă bolnavi au murit, iar patru s-au vindecat.

Cea de a noua persoană era în continuare infectată la începutul lui 2022 - la 412 zile după ce a fosttestată pozitivă covid-19 pentru prima oară.

”Pacienţii imunodeprimaţi, cu o infecţie persstentă, au puţine şanse de supravieţuire, iar noi strategii de tratament sunt necesare urgent, pentru a pune capăt infecţiei de care suferă”, trage un semnal de alarmă Gaia Nebbia.

Studiul viza să examineze mutaţiile virusului SARS-CoV-2 la bolnavii respectivi timp de luni de zile.

La unul dintre bolnavi, virusul prezenta zece mutaţii care au apărut separat la mai multe variante SARS-CoV-2 majore, şi anume variantele alpha, gamma şi omicron.

”Am vrut să caracterizăm evoluţia virală a acestor persoane care puteau acumula mutaţii în cursul infectării lor persistente. Aceasta este una dintre ipotezele apariţiei variantelor”, precizează Gaia Nebbia.

Ea subliniază că mutaţiile virusului au fost observate la cinci dintre cei nouă bolnavi.

Potrivit unor estimări ale Oficiului Naţonal britanic de Statistică (ONS), publicate vineri, 38,5 de persoane s-au îmbolnăvit de covid-19 în Anglia, de la sfârşitul lui aprilie 2020 şi până la jumătatea lui februarie 2022 - reprezentând 70% din populaţia provinciei britanice.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.