Un cleric de rang înalt, Abbas Ali Soleiman, a fost ucis miercuri în nordul Iranului într-un atac comis de un bărbat înarmat care a fost arestat, a anunţat agenţia oficială de presă Irna, preluată de AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ayatollahul Abbas Ali Soleimani era unul dintre cei 88 de membri ai Adunării Experţilor, organismul care este responsabil de numirea Liderului Suprem, cea mai înaltă autoritate a ţării.

El a fost ucis miercuri dimineaţă într-un atac armat la Babolsar, un oraş la Marea Caspică situat la circa 230 km nord de Teheran, a precizat Irna, citând un oficial. Atacatorul a fost arestat de forţele de securitate, a adăugat agenţia.

Ayatollahul Soleimani a fost reprezentant al liderului suprem, ayatollahul Ali Khamenei, şi şef al rugăciunilor de vineri la Kashan, un oraş din centrul ţării, situat între Teheran şi Isfahan, şi la Zahedan, capitala provinciei Sistan-Balucistan, o regiune din sud-estul ţării populată parţial de musulmani sunniţi, în condiţiile în care Iranul este o ţară cu o majoritate şiită.

Adunarea Experţilor din care a făcut parte este un organism format din 88 de clerici aleşi pentru opt ani prin sufragiu universal direct dintr-un grup de candidaţi aprobaţi de Consiliul Gardienilor. Acest organism este responsabil de numirea liderului suprem şi de monitorizarea activităţii liderului suprem. Adunarea Experţilor este împuternicită prin Constituţie să îl demită şi să numească un nou lider, dacă va considera necesar.

În aprilie 2022, un atac comis de presupuşi jihadişti în oraşul sfânt Mashhad (nord-est) s-a soldat cu moartea a doi clerici şiiţi.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.