Un avion militar american fătă pilot,de tip RQ-4 Global Hawk, a fost detectat în spaţiul aerian al Ucrainei zburând în cerc ore în şir, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
În ultima lună, două dintre avioanele de spionaj americane au realizat misiuni regulate din Marea Mediterană până în Ucraina, potrivit Flightradar24.
În anumite momente, cele două avioane au fost singurele aeronave active vizibile în estul Ucrainei. Observatorii aviatici au speculat, astfel, că Statele Unite îşi fac cunoscută prezenţa printr-o demonstraţie de forţă.
 
Forţele Aeriene ale SUA au refuzat să comenteze detaliile zborurilor, dar au spus că Statele Unite operează în mod obişnuit avioane în sprijinul obiectivelor serviciilor secrete.
„Aceste misiuni demonstrează angajamentul nostru continuu faţă de siguranţa şi securitata din regiune”, a spus un purtător de cuvânt.
Avionul Forte11 s-a întors în Marea Mediterană luni seara, după un zbor de aproximativ 11 ore peste teritoriul Ucrainei. Transponderul său s-a declanşat la o altitudine joasă, în apropiere de Staţia Aeriană Navală Sigonella, din Sicilia. A fost a 13-a misiune de acest fel.
Potrivit site-ului web al Forţelor Aeriene, misiunea unor astfel de aeronave este de a colecta informaţii, supraveghere şi recunoaştere „pentru a sprijini forţele combatante comune în operaţiuni de pace, de urgenţă şi de război la nivel mondial”.
Avioanele interceptează „ameninţări potenţiale” şi „adună imagini aproape în timp real, de înaltă rezoluţie, ale unor suprafeţe mari de teren, în toate tipurile de vreme – zi sau noapte”, potrivit producătorului avioanelor, Northrop Grumman.
Aeronava, cu o anvergură a aripilor de aproape 40 de metri şi o lungime de 15 metri, poate zbura de obicei mai mult de 30 de ore.
Zborurile au coincis cu acumularea militară masivă a Rusiei la graniţa cu Ucraina, precum şi cu un val de întâlniri şi discuţii diplomatice între liderii Statelor Unite, Europei şi Rusiei pentru evitarea războiului.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.