Poliţia americană a evacuat Capitoliul, la Washington, după ce a considerat o ameninţare potenţială un avion de dimensiuni mici inofensiv care, potrivit presei americane, participa la un spectacol de paraşutism şi din care s-au paraşutat militari americani, deasupra stadionului de baseball Nationals Stadium din capitală, situat la doi kilometri de sediul Congresului, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Alerta, emisă miercuri, la ora locală 18.30 (joi, 1.30, ora României), a fost ridicată după 20 de minute.

”Capitoliul a fost evacuat din precauţie în această (miercuri) seara. Nu există ameninţare”, au anunţat forţele de ordine, care s-au angajat să ofere ”informaţii suplimentare în viitor”.

Evenimente

30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
12 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast
17 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield

La peste o oră şi jumătate după avertismentul iniţial, poliţia nu a furnizat niciun motiv oficial al măsurii.

Însă, la originea evacuării s-ar afla o problemă de comunicare simplă şi stânjenitoare, potrivit NBC News.

Ameninţarea semnalată viza paraşutişti din cadrul armatei americane, care au fost paraşutaţi dintr-un avion, în cadrul unui spectacol, înaintea unui meci pe stadionul de baseball, situat la doi kilometri de Capitoliu.

Alerta, în pofida faptului că a fost de scurtă durată, a fost anunaţtă de către presa americană, într-o ţară în continuare profund marcată de amintirea atacurilor teroriste de la 11 septembrie 2001 - când avioane pilotate de piloţi din cadrul Al-Qaida au intrat în Turnurile World Trade Center, la New York, şi în clădirea Pentagonului, la Washington.

Capitoliul, simbolul democraţiei americane, este în continuare extrem de supravegheat după ce a fost luat cu asalt, la 6 ianuarie 2021, de către susţinători ai lui Donald Trump, veniţi să denunţe rezultatul alegerilor prezidenţiale în urma unei victorii a democratului Joe Biden.

Numărul persoanelor prezente în incintă miercuri seara era, probabil, limitat, în contextul în care nici Senatul şi nici Camera Reprezentanţilor nu se aflau în sesiune.

”Tocmai am petrecut un sfert de oră foarte stresant, însă suntem bucuroşi că toată lumea este teafără”, a scris într-un mesaj postat pe Twitter aleasa Teresa Leger Fernandez.

Două turiste suedeze, care vizitau împrejurimile Capitoliului, au declarat că s-au trezit în faţa unor ”poliţişti care spuneau că trebuie să ne îndepărtăm de clădire”.

”Ei au închis barierele de securitate dupoă noi”, a declarat una dintre ele AFP, pcizând că agenţii nu le-au dat explicaţii.

Preşedinta camerei Reprezentanţilor Nancy Pelosi a denunat miercuri o ”aparentă neglijenţă” a autoritţii americane a aviaţiei FAA, pe care o acuză de provocarea ”unei panici inutile” la Capitoliu.

”Faptul că autoritatea americană a aviaţiei pare că a eşuat să informeze Poliţia Capitoliului cu privire la survolarea prevăzută la Nationals Stadium este scandalos şi de nescuzat. Panica inutilă cauzată de această aparentă neglijenţă a fost deosebit de păguboasă aleşilor,personalului şi angajaţilor, marcaţi în continuare de traumatismul atacului asupra locului lor de muncă de la 6 ianuarie”, denunţă ea într-un comunicat, în care re referă la luarea cu Asalt a Capitoliului în 2021.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.