Un avion de luptă de tip Su-25 aparţinând Forţelor aeriene armene a fost doborât de către un avion de vânătoare turc de tip F-16 deasupra teritoriul armean, iar pilotul aceronavei a murit, a anunţat marţi, pe Facebook, o purtătoare de cuvânt a Ministerului armean al Apărării, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Aeronava armeană a fost doborâtă în timp ce efectua o misiune militară, a precizat Şuşana Stepanian.

Armenia şi Azerbaidjanul - susţinut de Turcia - s-au acuzat reciproc, marţi, de extinderea conflictului în afara enclavei prin deschiderea focului asupra unor poziţii îndepărtate faţă de Nagorno Karabah, unde confruntări armate continuă a treia zi la rând, soldate cu tot mai numeroase victime civile.

Pe de altă parte, preşedinţia turcă a anunţat că este hotărâtă să ajute Azerbaidjanul să-şi recucerească ”pământul ocupat”, relatează AFP.

Încă de la începutul confruntărilor armate, duminică, în această enclavă separatistă azeră, cu populaţie majoritar armeană, Ankara - aliata Baku - şi-a afişat susţinerea faţă de Azerbaidjan, care vrea să reia controlul asupa Nagorno Karabah.

Azerbaidjanul ”caută pur şi simplu să-şi asigure securitatea populaţiei civile în apropiere de linia frontului şi să-şi elibereze pământul ocupat”, subliniază preşedinţia.

”Lunmea nu-şi poate permite să pună pe picior de egalitate agresorul şi partea lezată, în numele unui aşa-zis principiu al neutralităţii”, insistă ea.

Preşedinţia turcă face aceste declaraţii după ce a Kremlinul a îndemnat Ankara să se abţină ”să toarne gaz pe foc” şi să acţioneze în favoarea păcii în Nagrono Karabah, unde peste 100 de persoane au fost ucise în confruntări de duminică.

Uniunea Europeană (UE) a catalogat luni drept ”foarte îngrijorătoare” situaţia în Nargorno Karabah şi a denunţat orice amestec în regiunea Caucazului de Sud drept ”inacceptabilă”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.