Un atentator sinucigaş britanic din organizaţia Statul Islamic, care s-a aruncat în aer într-un atac vizând forţele irakiene săptămâna aceasta, a primit compensaţii pentru perioada în care a fost deţinut la Guantanamo Bay, au declarat miercuri surse din serviciile de informaţii occidentale, citate de Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Militanţii ISIS au declarat că Abu-Zakariya al-Britani, un cetăţean britanic pe numele adevărat Ronald Fiddler, a detonat o maşină-capcană la o bază a armatei irakiene, la sud-vest de Mosul, săptămâna aceasta.

Militanţii au publicat o fotografie cu teroristul zâmbind, înconjurat de fire, stand într-o maşină, aparent cea în care s-a aruncat în aer.

Declaraţiile ISIS nu pot fi verificate din surse independente, dar trei surse din serviciile occidentale de securitate au precizat că este foarte probabil ca al-Britani să fi fost autorul atacului şi că, în prezent, ar fi mort.

Marea Britanie a încheiat un acord de despăgubire cu foştii deţinuţi britanici de la Guantanamo Bay, în 2010, însă nu a făcut publică suma, invocând acorduri de confidenţialitate.

Potrivit Daily Mail, al-Britani a primit 1,25 milioane de dolari de la Guvernul de la Londra, după ce acuzat agenţii britanici că erau la curent sau complici în torturarea sa.

Originar din oraşul Manchester, el s-a converit la islam când avea în jur de 20 de ani. El a fost reţinut în Afganistan de forţele special americane şi transferat la Guantamano în 2002.

El a fost eliberat în 2004, după ce Guvernul fostului premier Tony Blair a făcut lobby în acest sens. După aceea, el a plecat în Siria pentru a se alătura ISIS. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.