Un atac american cu dronă destinat unei ascunzători a Statului Islamic din Afganistan a ucis cel puţin 30 de civili care se odihneau pe un câmp după muncă, au declarat joi oficiali afgani citaţi de Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Atacul, care a avut loc miercuri noaptea, a mai rănit 40 de oameni, după ce a luat ca ţintă, în mod eronat, fermieri şi lucrători care tocmai terminaseră de cules muguri de pin în zona muntoasă Wazir Tangi din provincia estică Nangarhar.

”Muncitorii aprinseseră un foc şi stăteau în jurul acestuia, când au fost luaţi la ţintă de o dronă”, a declarat liderul de trib Malik Rahat Gul, prin telefon, din Wazir Tangi.

Ministerul afgan al Apărării şi un oficial american in Kabul au confirmat atacul cu dronă, dar nu au comunicat detalii referitoare la victimele civile.

”Forţele americane au efectuat un atac cu dronă împotriva teroriştilor Da’esh (Statul Islamic) din Nangarham. Cunoaştem acuzaţiile legate de uciderea unor non-combatanţi şi colaborăm cu oficialii locali pentru a stabili faptele”, a declarat colonelul Sonny Leggett, purtător de cuvânt al Forţelor SUA în Afganistan.

Aproximativ 14.000 de soldaţi americani se află în Afganistan, oferind instruire şi consultanţă forţelor afgane de securitate şi efectuând operaţiuni împotriva insurgenţilor Statului Islamic şi a mişcării talibane.

Haidar Khan, proprietarul fermei de pini, a declarat că aproximativ 150 de lucrători se aflau la recoltat, iar unii dintre ei sunt încă daţi dispăruţi, alţii sunt morţi sau răniţi.

Un supraviţuitor al atacului a spus că circa 200 de muncitori dormeau în cinci corturi lângă fermă, când a avut loc atacul.

Nemulţumiţi de atac, unii locuitori din provincia Nangarhar au solicitat scuze şi despăgubiri băneşti din partea guvernului american.

Astfel de greşeli nu pot fi justificate. Forţele americane trebuie să realizeze că nu pot câştiga războiul omorând civili nevinovaţi”, a declarat Javed Mansur,, locuitor în oraşul Jalalabad.

Grupuri de localnici au protestat joi dimineaţă, în timp ce ajutau la căratul victimelor în Jalalabad, iar apoi la locul de înmormântare.

Attaullah Khogyani, un purtător de cuvânt al guvernatorului provinciei, a spus că atacul aerian a avut ca ţintă militanţi ai Statului Islamic care se folosesc deseori de ferme pentru antrenament şi recrutare, dar că a lovit civili nevinovaţi.

Luptătorii jihadişti ai Statulu Islamic au pătruns în Afganistan în 2014, iar de atunci au ajuns în est şi nord, unde se luptă cu forţele guvernului, ale SUA şi cu talibanii.

Numărul exact al luptătorilor Statului Islamic este dificil de calculat, dar armata SUA îl estimează la circa 2.000.

Într-un incident separat, cel puţin 20 de oameni au murit joi într-un atac sinucigaş cu bombă efectuat de talibani în provincia sudică Zabul.

Sute de civili au fost ucişi în lupte din Afganistan, după eşuarea negocierilor de pace dintre SUA şi talibani. Talibanii l-au avertizat pe preşedintele Donlad Trump că va regreta decizia de a se retrage de la discuţiile care ar fi putut conduce la un acord politic care să oprească războiul din ultimii 18 ani.

Potrivit Naţiunilor Unite, aproape 4.000 de civili au fost ucişi sau răniţi în prima jumătate a acestui an.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.