Un antropolog britanico-iranian, Kameel Ahmady, a fost condamnat în Iran la nouă ani de închisoare, pentru cercetări ”subversive”, a relatat duminică, agenţia de presă Tasnim, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Totodată, Ahmady a fost amendat cu 600.000 de euro, sumă despre care autorităţile iraniene afirmă că a primit-o pentru cercetări din partea unor instituţii acuzate să încearcă să răstoarne guvernul de la Teheran.

Autorităţile nu au confirmat oficial informaţia, despre care au scris şi alte agenţii de presă iraniene şi o organzaţie de protecţie a drepturilor omului.

Ahmady, un etnic kurd care a cercetat subiecte controversate, cum ar fi căsătorii ale copiilor şi mutilarea genitală a femeilor în Iran, a fost reţinut în august 2019, dar eliberat pe cauţiune trei luni mai târziu.

După arestare, soţia sa a declarat Centrului pentru Drepturile Omului în Iran, cu sediul în New York, că activitatea acestuia a fost independentă şi că şi-a publicat cercetările cu acordul guvernului.

Activişti ai drepturilor omului au acuzat Iranul de arestarea a zeci de cetăţeni cu dublă cetăţenie, pentru a încerca să obţină concesii din partea altor ţări, acuzaţie respinsă de republica islamică.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.