Un conducător al unei societăţi americane în domeniul securităţii, Mark Frerichs din Illinois, a fost răpit în estul Afganistanului vinerea trecută, în provincia Khost, în apropiere de Pakistan, anunţă Guvernul american, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Acesta nu este un militar, ci un un fost puşcaş marin, în prezent întreprinzător”, a precizat joi o sursă guvernamentală.

Departamentului de Stat american este ”la curent cu aceste informaţii”, a declarat un purtător de cuvânt făsă să ofere alte precizări.

Nicio grupare nu a revendicat răpirea deocamdată.

Un purtător de cuvânt al talibanilor, Zabihullah Mujahid, a declarat că nu a primit ”încă informaţii despre acest subiect”.

Un fost şef al serviciilor afgane de informaţii, Amrullah Saleh, totodată un fost ministru de Interne, i-a acuzat într-un mesaj postat pe Twitter pe ”talibani şi susţinătorii lor pakistanezi” că se află la originea răpirii.

Această răpire intervine în timp ce insurgenţii negociază de peste un an cu Statele Unite în vederea unui acord privind o retragere a trupelor americane din Afganistan, în schimbul unor garanţii de securitate şi unei reduceri a violenţelor.

Răpirile sunt frecvente în această ţară, însă afganii sunt prima ţintă, în contextul unei degradări per ansamblu a situaţiei în domeniul securităţii, în care au loc confruntări armate şi atentate şi o creştere a infracţionalităţii alimentată de un nivel ridicat al şomajului.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.