Anchetatori britanici au identificat un al treilea agent din cadrul serivciilor ruse de informaţii pe care-l considerau suspect în otrăvirea unui fost spion rus, Serghei Skripal, au declarat două surse specializate în securizate pentru Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ele confirmă astfel informaţii publicate joi de site-ul de investigaţii Bellingcat, care evocau implicarea lui ”Denis Viaceslavovici Sergheiev, un ofiţer superior din cadrul GRU, absolvent al Academiei Diplomatice Militare a Rusiei”.

"Bellingcat poate acum să dezvăluie adevărata identitate şi antecedentele acestui ofiţer GRU care opera la nivel internaţional sub acoperirea de Serghei Viaceslavovici Fedotov”, scria site-ul joi, adăugând că ”este de fapt vorba despre Denis Viaceslavovici Sergheiev, un ofiţer superior din cadrul GRU, absolvent al Academiei Diplomatice Militare a Rusiei”.

Bellingcat a dezvăluit identitatea a doi ruşi pe care Marea Britanie îi acuză de otrăvirea cu noviciok a lui Serghei Skripal şi a fiicei sale Iulia la 4 martie 2018, la Salisbury, în sudul Angliei.

Un fost ofiţer în domeniul informaţiilor militare, Skripal a dezvăluit numele a zeci de spioni MI6, serviciile britanice de informaţii externe.

Skripal şi fiica sa, Iulia, au fost găsiţi inconştienţi, pe o bancă publică, la Salisbury. Ei şi-au revenit după ce au fost otrăviţi, o operaţiune care s-a soldat cu alte două victime, un agent de poliţie şi o femeie care a murit după ce intrat în contact cu acelaşi agent neurotoxic.

În septembrie, procurori britanici de la Ministerul Public al Coroanei (CPS) au inculpat de tentativă de omor doi cetăţeni ruşi prezentaţi ca fiind agenţi din cadrul serviciului militar de informaţii rus şi care au acţionat sub numele de împrumut Aleksandr Petrov şi Ruslan Boşirov.

Cei doi au dezminţit orice implicare în otrăvire şi au spus că s-au dus ca turişti la Londra, iar apoi la Salisbury, pentru a vizita ”celebra catedrală” din acest oraş.

Site-ul Bellingcat a anunţat apoi că cei care foloseau aceste pseudonime sunt de fapt Aleksandr Evghenevici Mişkin şi Anatoli Cepiga.

Foreign Office nu a comentat cu privire la noile dezvăluiri ale site-ului de informaţii specializat în cazuri de spionaj.

La sfârşitul lui septembrie, cotidianul britanic The Telegraph scria că serviciile britanice de informaţiii au identificat un al treilea agent din cadrul serviciilor militare ruse de informaţii care ar fi implicat în tentativa de asasinat a fostului dublu agent şi a fiicei sale.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.