Un fost elev în vârstă de 18 ani al unei şcoli ortodoxe ruse ”s-a detonat” luni în această instituţie, lângă o mănăstire, la Serpuhov, la aproximativ 100 de kilometri sud de Moscova, rănind cel puţin o altă persoană în vârstă de 15 ani, a anunţat poliţia, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Atacurile cu explozivi sau atacuri armate în instituţii şcolare au fost mult timp rare în Rusia, însă asemenea drame s-au multiplicat în ultimii ani, antrenând o însăprire a legislaţiei cu privire la portul armelor, ordonată de către preşedintele rus Vladimir Putin.

Atentatul de luni a a vut loc într-o şcoală ortodoxă din apropierea Mănăstirii Vvedenski Vladîcini, în oraşul Serpuhov, la 100 de lilometri sud de capitala rusă, a anunţat într-un comunicat Ministerul de Interne al regiunii Moscova,

”Un fost elev, în vârstă de 18 ani de la această şcoală a intrat în ea şi s-a detonat, iar potrivit datelor preliminare el a rănit un adolescent în vârstă de 15 ani”, a anunţat ministerul.

”Agenţi de poliţie de la faţa locului au evacuat echipa pedagogică şi elevii”, precizează ministerul, anunţând că bilanţul ”este pe cale să se precizeze”.

Agenţiile ruse de presă RIA Novosti, Tass şi Intefax evocă până la şapte răniţi, citând surse dn poliţie neprecizate.

Potrivit guvernatorului regiunii, Andrei Vorobiov, ”copii răniţi sunt îngrjiţi de medici. Viaţa nu le este în pericol”.

În urma unei intensificări a atacurilor, în ultimii ani, mai ales a atacurilor armate în mediul şcolar, o înăsprire a legislaţiei cu privire la purtarea armelor a fost ordonată de către Vladimir Putin.

Prin aceste reforme, vârsta accesului la o armă de vânătoare a crescut de la 18 la 21 de ani, la fel ca în cazul armelor clasice, iar examnul medical a fostconsolidat.

Anul 2021 a fost deosebit de sângeros.

Ultimul atac armat a avut la 8 decembrie, la Moscova, unde un bărbat înarmat a ucis două persoane şi a rănit alte patru, într-un centru administrativ.

Însă instituţiile de învăţământ au plătit cel mai mare tribut.

La 20 septembrie, un student a ucis şase persoane şi a rănit alte 28 într-un atac armat la Universitatea de Stat din Perm, un oraş situat în centrtul Rusiei, după care a fost rănt de către un poliţist şi arestat.

Singura sa motivaţie, scria el, a fost să ucidă. El deţinea un permis portarmă.

În mai 2021, un adolescent în vârstă de 19 ani a deschis focul în fosta sa şcoală, la Kazan, în Republica rusă Tatarstan, tot în centrul Rusiei, omorând nouă persoane.

Arestat, tânărul deţinea un permis de armă semiautomată.

Cel mai sângeros atac armat din istoria recentă a Rusiei a avut loc în octombrie 2018, când un licean a ucis 19 persoane, după care s-a sinucis, într-un liceu din Kerci, un oraş în Peninsula ucraineană Crimeea, anexată de Rusia în 2014.

Vladimir Putin a dat atunci vina pe ”globalizare” şi a apreciat că fenomenul atacurilor armate la şcoală provine din Statele Unite.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.