Un adolescent american a pledat vinovat de faptul că a plănuit, în numele grupării jihadiste Statul Islamic, asasinarea Papei Francisc în timpul vizitei pe care a Suveranul Pontif a efectuat-o în Statele Unite în 2015, relatează AFP şi The Associated Press.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Santos Colon, în vârstă de 17 ani, originar din New Jersey (est), a încercat să recruteze un lunetist care să tragă în Papa argentinian şi să declanşeze explozivi în timpul mesei de la Philadelphia, pe 27 septembrie 2015, în finalul unei reuniuni mondiale a familiilor, potrivit Departamentului american al justiţiei.

Însă Santos Colon a recrutat, fără să ştie, un agent acoperit din FBI şi a fost arestat cu 12 zile înaintea datei prevăzute a acestor atentate.

El a pledat vinovat de tentativă de susţinere materială a unei organizaţii ”teroriste”.

Minorul, care locuia la Lindenwold, riscă până la 15 ani de închisoare.

Santos Colon a încercat să comită aceste atentate în susţinerea Statului Islamic şi a spus că a folosit numele de Ahmad Shakoor.

Departamentul Justiţiei nu a oferit alte detalii despre modul în care acesta s-a interesat de gruparea Statul Islamic şi cum a comunicat cu jihadiştii.

Colon a recunoscut că a plănuit asasinatul timp de aproape două luni. El s-a angajat în recunoaşterea ţintelor împreună cu sursa de la FBI, căreia i-a cerut să cumpere materiale în vederea construirii unor dispozitive explozive, potrivit AP.

Procuratura a refuzat să comenteze motivul complotului şi cauza alegerii Papei ca ţintă şi a subliniat că ancheta este în curs.

Papa a vizitat Philadelphia în perioada 26-27 septembrie. El a oficiat mesa Pe promenada Benjamin Franklin, în prezenţa a mii de oameni.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.