Armistiţiul dintre Israel şi Hamas, care a dus la eliberarea de ostatici, prizonieri şi ajutoare de urgenţă în Fâşia Gaza, intră luni în a patra şi ultima zi, pe fondul discuţiilor pentru prelungirea acestuia, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În noaptea de duminică spre luni, mişcarea armată islamistă palestiniană a afirmat într-un comunicat de presă că "încearcă să prelungească armistiţiul dincolo de cele patru zile" cu scopul de a "creşte numărul de prizonieri eliberaţi", aşa cum prevede acordul.

O sursă apropiată de Hamas a declarat pentru AFP că mişcarea palestiniană i-a "informat pe mediatori" că este în favoarea unei prelungiri de "două până la patru zile".

Acordul, negociat de Qatar cu sprijinul Statelor Unite şi al Egiptului şi care a intrat în vigoare vineri, prevede un armistiţiu de patru zile, trecerea ajutorului umanitar în Gaza şi eliberarea a 50 de ostatici din cei peste 200 care au fost duşi în Gaza şi a 150 de prizonieri palestinieni deţinuţi în Israel.

Începând de vineri, 39 de ostatici au fost eliberaţi în cadrul acordului - plus 24 de ostatici în afara acordului, majoritatea thailandezi care lucrează în Israel - precum şi 117 prizonieri palestinieni, la un raport de un ostatic la trei prizonieri.

O dispoziţie a acordului permite extinderea acestuia pentru a elibera zilnic aproximativ zece ostatici deţinuţi de Hamas în Fâşia Gaza în schimbul eliberării a aproximativ treizeci de prizonieri palestinieni deţinuţi în Israel.

- Adoptată de Israel -

Printre ostaticii eliberaţi duminică se numără o fetiţă americană de patru ani, pe nume Abigail, rămasă orfană în urma atacului fără precedent comis de comandourile Hamas pe teritoriul israelian la 7 octombrie.

Potrivit unui înalt oficial american, mama ei a fost ucisă sub ochii ei. Tatăl ei a încercat să o protejeze înainte de a fi şi el ucis. Abigail a fugit apoi în casa unui vecin, unde a fost luată ostatică.

Potrivit armatei israeliene, fetiţa, care avea trei ani în momentul răpirii, a împlinit patru ani în captivitate.

"Ea a suferit o traumă teribilă", a declarat preşedintele american Joe Biden, care, la fel ca Franţa, şi-a exprimat speranţa că armistiţiul va fi prelungit.

"Ea (Abigail) nu mai are părinţi, dar are o ţară întreagă care o îmbrăţişează. Vom avea mare grijă de ea", a declarat premierul israelian Benjamin Netanyahu, care s-a întâlnit cu Biden. "Există prevederi pentru eliberarea a încă zece ostatici în fiecare zi şi asta este o binecuvântare. Dar i-am mai spus preşedintelui că, după acord, ne vom întoarce la obiectivul nostru: să eliminăm Hamas şi să ne asigurăm că Fâşia Gaza nu mai este ceea ce a fost", a adăugat Netanyahu.

- Victorii? -

Liderul israelian, care urmează să ceară luni guvernului un buget de "război" de 30 de miliarde de shekeli (7,3 miliarde de euro), a făcut apel duminică la "victorii" în timpul primei vizite a unui guvern israelian în Gaza de la retragerea sa unilaterală din acest teritoriu palestinian în 2005.

În Cisiordania ocupată, autobuze ale Comitetului Internaţional al Crucii Roşii (CICR) au dus prizonierii eliberaţi la Ramallah şi Beitunia, unde au fost întâmpinaţi de mulţimi care fluturau steaguri palestiniene, ale Hamas şi ale altor facţiuni.

"Mă simt deopotrivă fericit şi confuz, deoarece există sânge de martiri în general. Sunt trist pentru martirii noştri şi fericit pentru victoria obţinută de rezistenţa noastră", a declarat pentru Beitunia Yazan Sabah, un tânăr prizonier eliberat în cadrul armistiţiului.

Israelul şi-a lansat ofensiva în Fâşia Gaza în urma atacului sângeros al Hamas asupra teritoriului israelian la 7 octombrie, în care, potrivit autorităţilor israeliene, au murit 1.200 de persoane, în marea lor majoritate civili. Armata israeliană a estimat la 240 numărul total al ostaticilor luaţi în Gaza.

Ca ripostă la acest atac, Israelul a promis să "elimine" mişcarea islamistă care a preluat puterea în Fâşia Gaza în 2007 şi care este clasificată drept organizaţie teroristă de către Statele Unite, Uniunea Europeană şi Israel.

Potrivit guvernului Hamas, 14.854 de persoane, dintre care 6.150 cu vârste sub 18 ani, au fost ucise în urma atacurilor israeliene. Apărarea civilă din Gaza estimează că numărul persoanelor dispărute se ridică la 7.000.

- 200 de camioane pe zi -

Deşi armistiţiul le-a oferit un răgaz locuitorilor din Gaza, situaţia umanitară din această zonă rămâne "periculoasă", iar nevoile " sunt fără precedent", potrivit Agenţiei ONU pentru refugiaţii palestinieni (UNrwa).

Începând de vineri, 248 de camioane încărcate cu ajutoare au putut intra în Fâşia Gaza, potrivit ONU.

"Ar trebui să trimitem 200 de camioane pe zi timp de cel puţin două luni pentru a face faţă nevoilor", a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al Unrwa, Adnan Abou Hasna, adăugând că în unele zone nu există "apă potabilă sau alimente".

"Ei vorbesc despre aducerea de ajutoare şi combustibil, dar sunt la benzinărie de nouă ore şi este încă închisă", a deplâns duminică Bilal Diab, un palestinian intervievat de AFP, în Khan Younès (sud).

Armata israeliană, care consideră că treimea nordică a Fâşiei Gaza este o zonă de război, a ordonat deja populaţiei să plece şi a interzis oricui să se întoarcă în timpul armistiţiului.

În ciuda acestui avertisment, mii de locuitori din Gaza au profitat de armistiţiu pentru a încerca să se întoarcă la casele lor din nord.

În oraşul Gaza, transformat într-un câmp de ruine, locuitorii se plimbau duminică prin praf şi mormane de moloz pe străzile mărginite de clădiri devastate, potrivit imaginilor AFP.

Potrivit ONU, mai mult de jumătate din locuinţele din teritoriu au fost avariate sau distruse de război, iar 1,7 milioane de persoane, dintr-o populaţie de 2,4 milioane, au fost strămutate.

Spitalele din sudul teritoriului continuă să primească un număr mare de răniţi evacuaţi din nordul teritoriului, unde aproape toate unităţile sanitare sunt în impas.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.