Perspectiva plecării de la putere premierului britanic Boris Johnson nu schimbă hotărârea Uniunii Europene (UE) de a ”căuta soluţii” la diferendul în centurl căruia se află dispoziţiile vamale post-Brext în Irlanda de Nord, anunţă joi Comisia Europeană (CE), relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Nu avem de făcut comentarii cu privire la evenimenele (politice) din Regatul Unit”, a declarat într-o conferinţă de presă zilnică un purtător de cuvânt al CE, Johannes Bahrke.

El răspundea astfel unei întrebări despre anunţul lui Boris Johnson cu privire la faptul că demisionează din Partidul Conservator, dar că rămâne la putere până la desemnarea unui succesor.

Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV - Inteligența Artificială în Economie

”În ceea ce ne priveşte, evoluţiile politice nu ne schimbă poziţia faţă de Protocolul (nord-iralndez), faţă de activitatea noastră împreună cu autorităţile britanice, cu Irlanda de Nord”, declară alt purtător de cuvânt al CE, Daniel Ferrie, însărcinat cu relaţiile UE cu Regatul Unit.

”Poziţia noastră este de a căuta soluţii în vederea implementării acestui Protocol, iar asta este tor. Asta nu se schimbă”, subliniază el.

Procedura de infringement lansată împotriva Londrei în septembrie 2021 cu privire la încălcarea Protocolului nord-iralndez ”rămâne în curs”, declară el.

Boris Johnson le-a oferit în 2019 conservatorilor o majoritate istorică în Camera Comunelor, coordonează realizarea Brexitului şi retragerea Regatului Unit din UE.

Însă voinţa sa de a reveni asupra unui text-cheie al Acordului Brexitului - Protocolul nord-irlandez - semnat şi ratificat de către cele două părţi, alimentează riscul unui război comercial şi tensiuni puternice cu Bruxellesul, care-l critică pentru că şi-a încălcat angajamentele.

Protocolul nord-irlandez a fost negociat de Londra şi Bruxelles în cadrul tratatului divorţului, pentru a răspunde delictaei probleme a frontierei dintre Irlanda de Nord, care face parte din Regatul Unit, şi Republica Irlanda, membră a UE.

El a fost conceput să răspundă unui dublu obiectiv - apărarea integrităţii pieţei unice şi evitarea impunerii unei frontiere terestre care ar risca să fragilizeze pacea încheiată în 1998.

În vederea soluţionării acestei probleme extrem de spinoasă, Guvernul Johnson a acceptat ca Irlanda de Nord să rămână de facto în piaţa unică europeană şi instaurarea unei frontiere în Marea Irlandei şi a unor controale şi formalităţi vamale.

Această situaţie complică aprovizionarea şi nemulţumeşte comunitatea unionistă, care consideră că este ameninţat locul provnciei în regatul Unit, iar principala formaţiune unuinistă, DUP, paralizează de maimulte ori formarea unui Guvern local.

Camera Comunelor a adoptat la sfârşitul lui iunie, în prima lectură, o revizuire unilaterală a acestu Protocol - considerată ilegală către UE, care a anunţat noi acţiuni care pot conduce la sancţiuni financiare.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.