Frontex, agenţia UE pentru controlul frontierelor, a anunţat joi că intenţionează să desfăşoare 50 de poliţişti şi alţi membri ai personalului său, precum şi echipamente, cum ar fi maşini de patrulare, pentru a consolida activităţile de control ale Finlandei, pe fondul acuzaţiilor potrivit cărora Rusia alimentează un aflux de imigranţi la graniţa sa estică, relatează Politico.eu.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

"Este de aşteptat ca această întărire semnificativă să fie în teren chiar săptămâna viitoare", a precizat Frontex într-un comunicat.

Frontex are în prezent 10 ofiţeri la frontierele finlandeze.

"Sprijinul acordat de Frontex Finlandei merge dincolo de logistică; este o demonstraţie a poziţiei unitare a Uniunii Europene faţă de provocările hibride care afectează unul dintre membrii săi", a declarat directorul executiv al Frontex, Hans Leijtens, în comunicat.

Măsura UE vine în urma deciziei guvernului finlandez de a închide toate punctele de trecere a frontierei estice cu Rusia, cu excepţia Raja-Jooseppi, începând de vineri seară şi până la 23 decembrie.

Ziarul tabloid finlandez Iltalehti, care îl citează pe premierul Petteri Orpo, a relatat că situaţia de la frontiera de est nu s-a îmbunătăţit şi că există semne că criza ar putea escalada şi mai mult.

Ministerul rus de Externe a calificat la începutul acestei săptămâni decizia Finlandei de a închide o serie de puncte de control la graniţa cu Rusia drept "fără echivoc provocatoare". "Decizia a fost luată în grabă, fără consultări cu partea rusă, care anterior făcea parte integrantă din cooperarea pentru asigurarea funcţionării eficiente a frontierei comune", a declarat ministerul într-o declaraţie.

La sfârşitul săptămânii trecute, poliţia de frontieră finlandeză a declarat că un total de 415 persoane cu documente de călătorie inadecvate au sosit în districtul de sud-est al poliţiei de frontieră din Finlanda şi au solicitat azil în perioada 1-17 noiembrie. "Pe baza observaţiilor făcute şi a informaţiilor obţinute de Poliţia de Frontieră finlandeză şi de alte autorităţi, există indicii clare că autorităţile unui stat străin sau alţi operatori au favorizat intrarea în Finlanda a acelor persoane care au trecut ilegal frontiera", a precizat agenţia de frontieră într-un comunicat.

Tensiunile dintre cele două ţări au devenit din ce în ce mai pregnante de când Rusia şi-a lansat invazia la scară largă în Ucraina, în februarie 2022, ceea ce a determinat Finlanda să se alăture alianţei militare NATO pe fondul preocupărilor legate de securitate."Sprijinul acordat de Frontex Finlandei merge dincolo de logistică; este o demonstraţie a poziţiei unitare a Uniunii Europene faţă de provocările hibride care afectează unul dintre membrii săi", a declarat directorul executiv al Frontex, Hans Leijtens, în comunicat.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.