Uniunea Europeană (UE) este nemulţumită de acţiunile Turciei şi studiază opţiuni cu scopul de a determina Ankara să-şi respecte angajamentele internaţionale, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Însă acţiunea îi este limitată de teama unei noi crize a refugiaţilor, în cazul în care Turcia hotărăşte să-şi deschidă frontierele către Europa, închise în urma unui acord în 2016.

Înaltul Reprezentant UE pentru Politică Externă şi de Securitate a recunoscut luni că nu a fost posibil să se ajungă la o poziţie comună cu privire la Ankara, în cadrul primei reuniuni din ultimele patru luni de zile a miniştrilor de Externe din UE, organizată la Bruxelles.

”Îmi prezint propriile concluzii”, a precizat într-o conferinţă de presă Josep Borrell.

”Relaţiile noastre cu Turcia sunt în dificultate din cauza măsurilor unilaterale ale Turciei împotriva intereselor noastre”, a subliniat eful diplomaţiei europene. ”Aceste măsuri trebuie să înceteze”, a avertizat el.

Borrell a fost la Ankara în urmă cu o săptămână, iar întâlnirile sale cu ministrul turc de Externe Mevlüt Cavusoglu au fost dificile.

Mai mulţi miniştri şi-au exprimat îngrijorarea faţă de decizii luate de către puterea turcă.

Însă toţi au insistat asupra importanţei parteneriatului cu Turcia, care este de asemenea stat membru NATO.

Un contencios dur opune Ankara şi partenerii săi din UE.

Turcia susţine militar Guvernul de uniune naţională (GNA) din Libia şi este acuzată de încălcarea embargoului ONU asupra livrării de armament acestei ţări.

Ankara efectuează, de asemenea, foraje în zona economică maritimă a Ciprului, considerate ilegale şi sancţionate de către UE.

Turcia luptă în Siria împotriva forţelor kurde, aliaţii coaliţiei internaţionale împotriva Statului Islamic (SI), din care fac parte maimulte state membre UE.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan este acuzat, în plus, de faptul că încalcă drepturile omului în ţara sa, iar decizia sa de a transforma în moschee fosta bazilică Sfânta Sofia - un simbol al ortodoxiei - este considerată o ”provocare” în Grecia.

SCHIMBAREA DINAMICII

Josep Borrell l-a îndemnat pe Erdogan ”să reconsidere şi să anuleze decizia” de a transforma din nou Sfânta Sofia în moschee.

”Trebuie să schimbăm dinamica confruntării şi să creăm o atmosferă de încredere”, pledează el.

Borrell a anunţat că a primit ”o susţinere largă în vederea pregătirii unor măsuri adecvate cu scopul de a răspunde provocărilor reprezentate de Turcia”.

El a anunţat că studiază opţiuni care ar putea fi supuse aprobării miniştrilor în următoarea lor întâlnire informală, la sfârşitul lui august, în Germania.

”Există o mare unitate de vederi pentru a primi clarificări de la Ankara, fiind vorba despre respectarea suveranităţii statelor europene, precum şi de angajamente asumate la Conferinţa cu privire la Libia de la Berlin”, mai ales în ceea ce priveşte respectarea embargoului asupra armelor”, a confirmat într-un comunicat şeful diplomaţiei franceze Jean-Yves le Drian 

”Noi i-am cerut Înaltului Reprezentant UE Josep Borrell să ne prezinte rapid propuneri cu privire la opţiunile şi pârghiile posibile”, a precizat el.

Sancţiuni sunt luate în considerare cu privire la încălcări dovedite ale embargoului ONU în Libia, a precizat o sursă diplomatică.

Turcia respinge aceste acuzaţii.

Şeful diplomaţiei turce l-a avertizat pe Borrell, în cadrul discuţiilor lor. El a reproşat UE faptul că leagă problema migranţilor şi tensiunile din partea de est a Mării Mediterane şi a avertizat că, în absenţa unor progrese în negocieri, ”Turcia va continua să nu-i reţină pe cei care vor să plece” în Europa.

Anunţul, la începutul anului de către Turcia a deschiderii frontierei cu Grecia a provocat afluxul unor zeci de mii de migranţi.

Ameninţarea este luată foarte în serios de Germania.

Cancelarul Angela Merkel nu vrea o nouă cirză a migranţilor în semestru preşedinţiei sale a UE, declară pentru AFP un oficial european de rang înalt.

O nouă finanţare în valoare de 485 de milioane de euro propusă de către Comisia Europeană (CE) tocmaia fost aprobată de către parlamentul European (PE) în vederea ajutorării celor aproximativ patru milioane de refugiaţi sirieni instalaţi în Turcia.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.