Premierul britanic Boris Johnson şi şefa Executivului Uniunii Europene, Ursula von der Leyen, au convenit sâmbătă, în timpul unei discuţii telefonice, să intensifice negocierile pentru ”a elimina lacunele semnificative” care împiedică încheierea acordului comercial, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cele două părţi au anunţat că runda de negocieri din această săptămână referitoare la încheierea unui nou acord post-Brexit valabil începând din 2021 a înregistrat unele progrese, dar nu un progres major.

Potrivit UE, acordul trebuie convenit până la sfâritul acestei luni, sau cel târziu în primele zile ale lunii noiembrie, pentru a rămâne timp suficient să fie ratificat în blocul comunitar până la sfârşitul anului.

Johnson şi von der Leyen au discutat sâmbătă care trebuie să fie următorii paşi.

”Au fost de acord asupra importanţei găsirii unui acord, dacă este posibil, ca o bază solidă pentru o relaţie strategică între UE şi Regatul Unit în viitor”, arată un comunicat comun.

” În ultimele săptămâni au avut loc progrese, dar ... au rămas lacune semnificative, în special, dar nu numai, în domeniile pescuitului, condiţiile de concurenţă echitabile şi guvernanţă”, potrivit comunicatului.

Cei doi lideri i-au instruit pe negociatorii lor pentru Brexit, Michel Barnier şi David Frost, ”să lucreze intens pentru a încerca să remedieze aceste lacune”.

Johnson a declarat sâmbătă, mai devreme, că Marea Britanie a continuat să facă presiuni pentru un acord în stil canadian cu UE, dar este, de asemenea, gata să întrerupă actualele legături comerciale strânse şi să respecte normele generale ale Organizaţiei Mondiale a Comerţului, care includ cote şi tarife.

”Cred că sunt multe lucruri de făcut. Există o mare oportunitate ca ambele părţi să se descurce bine”, a spus acesta.

Noi discuţii comerciale sunt prevăzute să aibă loc la Londra săptămâna viitoare şi la Bruxelles săptămâna următoare, înainte ca cei 27 de lideri naţionali ai UE să se întâlnească în perioada 15-16 octombrie pentru a evalua progresul.

Dacă discuţiile vor eşua, miza va fi un volum comercial anual estimat la 1.000 de miliarde de euro.

UE declară că nu va pune în aplicare nicio nouă înţelegere dacă Londra va submina tratatul pentru Brexit cu proiectul său de lege privind piaţa internă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.