Uniunea Europeană (UE) şi laboratorul farmaceutic suedezo-britanic AstraZeneca urmează să se judece la un tribunal din Bruxelles, care urmează să stabilească dacă laboratorul a încălcat prevederile contractelor pe care le-a semnat cu Uniunea prin întârzierea livrării Celor 27 a vaccinului împotriva covid-19, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Comisia şi statele membre consideră că AstraZeneca a încălcat numeroase obligaţii din contract cu privire la precomenzi, iar acest lucru a afectat atât producţia, cât şi livrarea vaccinului. Ne vom explica la tribunal”, a anunţat unul dintre avocaţii Coisiei Europene (CE), Rafaël Jafferali, la finalul unei audieri de procedură.

”Noi deplângem această decizie a Comisiei (Europene ) de a lansa o acţiune în justiţie şi sperăm să soluţionăm acest diferend cât mai rapid posibil”, a anunţat în faţa preei un avocat al AstraZeneca, Hakim Boularbah.

Laboratorul suedezo-britanic a livrat statelor membre UE doar 30 de milioane din cele 120 de milioane de doze contractate în primul trimestru.

În al doilea trimestru, AstraZeneca vrea să furnizeze doar 70 de milioane din cele 180 de milioane de doze contractate de Uniune.

Procedura în justiţie, lansată în numele CE şi a Celor 27, a fost denunţată drept ”lipsită de fundament” de către laboratorul farmaceutic.

Este vorba despre o procedură de urgenţă la un judecător de la un tribunal de primă instanţă francofon de la Bruxelles, în contextul în care CE a încheiat contractul în dreptul belgian.

Bruxellesul cere un angajament ferm al AstraZeneca în vederea unei creşteri a livrării vaccinurilor AstraZeneca-Oxford până la sfârşitul lui iunie şi ca laboratorul să-şi respecte ”obligaţia de a recurge la toate instalaţiile de producţie” menţionate în contract - atît de pe teritoriul UE, cât şi de pe teritoriul Regatului Unit.

AstraZeneca contestă aceste argumente.

Părţile urmează să fie audiate la 26 mai, iar onouă audiere ar putea fi amânată, a anunţat un magistrat belgian.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.