Uniunea Europeană (UE) a sancţionat opt iranieni şi trei entităţi iraniene, iar Iranul condamnă aceste sancţiuni şi a anunţat că întrerupe, ca represalii, ”orice dialog privind drepturile omului” cu Cei 27 şi ”cooperarea care rezultă din acest dialog”, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Este cu siguranţă potrivit să respingem asemenea acţiuni din partea celor care pretind în mod mincinos că sunt campionii drepturilor omului, aceiaşi care, din motive politice, nu doar au rămas muţi în faţa încălcării drepturilor poporului iranian prin regimul ilegal al sancţiunilor ilegale impuse de către Statele Unite, dar care au cooperat cu ele”, denunţă într-un comunicat un purtător de cuvânt al diplomaţiei iraniene, Said Khatibzadeh.

Astfel, anunţă Khatibzadeh, Iranul ”suspendă orice dialog pe tema drepturilor omului cu UE şi orice cooperare care rezultă din acest dialog”, inclusiv în domeniile terorismului, luptei împotriva traficului de droguri şi refugiaţilor.

Uniunea Europeană a anunţat luni că blochează active şi interzice emiterea de vize unui număr de opt oficiali din domeniul securităţii iraniene, pe care-i acuză de faptul că au luat parte la reprimarea sângeroasă a protestelor din noiembrie 2019 în Iran.

UE a decis să prelungească până la 13 aprilie 2022 restricţii impuse în 2011, în urma unor grave încălcări ale drepturilor omului în Iran şi a anunţat că a introdus numele a ”opt persoane şi trei entităţi pe această listă, din cauza rolului lor în reacţia violentă împotriva manifestaţiilor din noiembrie 2019”.

Pe listă se află în total 89 de persoane şi patru entităţi.

Cele opt persoane sancţionate sunt comandanţi ai unor miliţii, poliţiei şi Forţelor Speciale iraniene, inclusiv fostul director al Închisorii din Evin.

Cele trei entităţi sunt închisorile Evin, Fashafouyeh (Marea închisoare din Teheran) şi Rajaee Shah, precizează UE.

În afară de interdicţii de călătorie şi blocarea activelor, UE interzice exportul către Iran al unor echipamente susceptibile să fie folosite în reprimare şi al unor echipamente de supraveghere a telcomunicaţiilor.

UE le interzice cetăţenilor europeni şi întreprinderilor europene să pună fonduri la dispoziţia entităţilor şi persoanelor aflatepe listă.

Statele Unite au fost retrase în mod unilateral din Acordul de la Viena din 2015 în dosarulnuclear iranian în mai 2018 de către Donald Trump, care a restabilit şi multiplicat sancţiuni impuse Teheranului.

Trump a purtat, până la plecarea sa de la Casa Albă, în ianuarie, o politică a ”presiunii maxime”, prin care a impus sancţiuni economice suplimentare, catalogară de către succesorul său Joe Biden un eşec.

Biden vrea să revină în Acordul de la Viena, însă impune condiţii considerate inacceptabile de către Teheran.

UE impune noi sancţiuni Iranului în timp ce la Viena au loc negocieri în vederea unei reveniri a Iranului şi Statelor Unite în acest acord şi unei ridicări a sancţiunilor reimpuse Republicii islamice.

Teheranul îi acuză neîncetat pe europeni, de la ieşirea Washingtonului din acord, de faptul că nu fac nimic, de nerespectarea angajamentelor pe care şi le-au asumat prin acord şi de faptul că nu ajută Iranul să ocolească sancţiunile americane, care au cauzat o recesiune violentă în ţară.

Preşedintele iranian Hassan Rohani a ameninţat în mai multe rânduri Europa cu o încetare a oricărei cooperări în lupta împotriva traficului de droguri şi migraţiei.

ONU laudă cu regularitate acţiunea Iranului în domeniul primii unor milioane de refugiaţi afgani în Iran, care se află pe ruta drogurilor produse în Afganistan şi anunţă cu regularitate confiscări uriaşe de opioide.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.