Uniunea Europeană (UE) a respins cererea noului premier britanic Boris Johnson de a negocia un nou acord în vederea ieşirii Regatului Unit şi, fără să închidă uşa discuţiilor, se pregăteşte de un divorţ fără acord (”no deal”), relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Acordul retragerii a fost respins în trei rânduri (...): Prevederile sale sunt inacceptabile pentru acest Parlament şi această ţară”, a declarat Boris Johnson într-o primă alocuţiune pe care a susţinut-o în faţa parlamentarilor britanici joi, la o zi după ce a preluat funcţia de premier

Liderul conservator a reclamat ”abolirea” ”plasei de siguranţă” irlandeze (”backstop”), menită să evite reimpunerea controalelor la frontiera dintre provincia britanică Irlanda de Nord şi Irlanda, agitând altfel ameninţarea unei ieşiri fără acord.

”Inacceptabil”, i-a replicat negociatorul UE al Brexitului, francezul Michel Barnier, folosind în mod ostensibil acelaşi vocabular ca Johnson.

O ”absenţă de acord nu va fi niciodată opţiunea UE, dar noi trebuie să fim pregătiţi toţi pentru toate scenariile”, a subliniat el.

FERMITATE ÎN FAŢA LUI BORIS

Liderii UE au repetat mereu că nu vor redeschide acordul divorţului încheiat în noiembrie cu Thersa May, nevoită să demisioneze după respingerea acestui text de către deputaţii britanici.

Ei se arată în schimb deschişi unei modificări a ”declaraţiei politice” anexate ”acordului retragerii”, care pune bazele viitoarei relaţii între Regatul Unit şi UE după Brexit.

Acordul este ”cel mai bun şi singurul posibil”, i-a reiterat la telefon preşedintele Comsiei Europene (CE) Jean-Claude Juncker, în cursul primei lor convorbiri.

Juncker şi Johnson doi au făcut schimb de numere de mobil şi au convenit să rămână în contact, a precizat purtătoarea sa de cuvânt.

”Comisia rămâne disponibilă în următoarele săptămâni, dacă Regatul Unit doreşte să discute şi să-şi clarifice propunerea în mod mai detaliat”, a dat ea asigurări.

Însă europenii nu-şi mai fac iluzii. "Boris Johnson dă prioritate planificării «no deal»-ului, în parte pentru a exercita presiuni asupra unităţii Celor 27”, a avertizat Michel Barnier.

”În faţa lui BorisJohnson trebuie să fii ferm. Dacă vrem să-i forţăm mâna, trebuie să ne pregătim de «no deal», să arătăm că nu ne este frică”, a dat asigurări un oficial european sub protecţia anonimatului.

”Aş prefera să ieşim din UE cu un acord”, a dat asigurări Boris Johnson, în pofida faptului că a anunţat că i-a cerut lui Michael Gove - mâna sa dreaptă în Guvern - să facă din pregătirea ”no deal” - sinonimă între altele cu reimpunerea controalelor la frontieră - o ”prioritate absolută”.

Indiferent ce s-ar întâmpla, el a promis să scoară ţara din UE până la 31 octombrie, pentru a face din Regatul Unit ”locul cel mai genial din lume”, respingând predicţiile pesimiste în caz de ”no deal”.

VIRAJ LA DREAPTA

El nu s-a instalat, încă, la Downing Street, unde ar urma să se mute împreunăcu partenera sa, în vârstă de 31 de ani, Carrie Symonds.

Abia ajuns la putere, Boris Johnson a dat tonul debarasându-se de o mare parte a echipei Theresei May şi numind în posturi-cheie "Brexiters" fervenţi ca Dominic Raab, în vârstă de 45 de ani, care a preluat diplomaţia, Priti Patel, în vârstă de 47 de ani, noul ministru de Interne sau Jacob Rees-Mogg, în vârstă de 50 de ani, însărcinat cu Relaţiile cu Parlamentul.

Europenii mizează asupra disensiunilor politice din ţară.

”Trebuie să urmărim cu atenţie noile reacţii şi evoluţii politice şi economice în Regatul Unit”, a subliniat Michel Barnier.

Liderul Partidului Laburist, principala formaţiune din opoziţie, Jeremy Corbyn a îndemnat la o manifestaţie în vederea organizării unor alegeri legislative anticipate.

Boris Johnson are de înfruntat totodată rezistenţa în Parlament - în care dispune de o majoritate de doar două voturi cu tot cu aliaţii săi nord-irlandezi din DUP - a aleşilor conservatori, care susţin o păstrare a unor relaţii strânse cu UE.

Fostul ministru de Finanţe Philip Hammond a anunţat că este pregătit ”de orice” pentru a împiedica un Brexit fără acord.

Premierul Scoţiei - unde o largă majoritate a alegătorilor a votat împotriva Brexitului - Nicola Sturgeon i-a cerut lui Boris Johnson să propună provinciei o ”opţiune alternativă” planurilor sale cu privire la Brexit.

Sturgeon, care conduce totodată SNP (naţionalişti), a subliniat că Parlamentul scoţian va examina în lunile viitoare texte de lege care permit organizarea unui referendum pe tema independenţei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.