Uniunea Europeană ”regretă” decizia Statelor Unite de a-l sancţiona pe Mohammad Javad Zarif. şeful diplomaţiei iraniene, şi ”va continua să colaboreze” cu acesta, a anunţat joi un purtător de cuvânt al şefei diplomaţiei europene Federica Mogherini, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Noi regretăm această decizie”, a anunţat Carlos Martin Ruiz de Gordejuela.

”În ceea ce ne priveşte, noi vom continua să colaborăm cu Mohammad Javad Zarif în calitatea sa de cel mai înalt plasat diplomat din Iran şi din cauza importanţei menţinerii relaţiilor diplomatice” cu Teheranul, a adăugat el.

Statele Unite au decis miercuri să impună sancţiuni şefului diplomaţiei iraniene Mohammad Javad Zarif, în cadrul campaniei ”presiunii maxime” asupra regimului iranian, pe care-l acuză de destabilizarea Orientului Mijlociu.

Uniunea Europeană se opune acestei politici a administraţiei americane, cu scopul de a încerca să salveze Acordul de la Viena din 2015 în dosarul nuclear iranian, fragilizat de retragerea americană în mai 2018.

Acest text, menit să garanteze caracterul strict paşnic al programului nuclear iranian, se află în dificultate după retragerea unilaterală a Washingtonului şi restabilirea sancţiunilor americane.

Teheranul a decis să se retragă, la începutul lui iulie, din anumite angajamente, pentru a exercita astfel presiuni asupra celorlalte state parte la acord - Franţa, Marea Britanie, Germania, Rusia şi China - să-l ajute ocolească sancţiunile americane care-o asfixiază economia.

O reuniune a miniştrilor de Externe ai acestor cinci ţări cu Mohammad Javad Zarif este prevăzută în ”viitorul apropiat”, însă nu s-a stabilit încă o dată a întâlnirii.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.