Uniunea Europeană (UE) vrea să doneze Chinei, care se confruntă cu o ”explozie” a îmbolnăvirilor de covid-19, vaccinuri anticovid şi să-i ofere ”expertiza” sa, a anunţat Comisia Europeană (CE), relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Comisarul european însărcinat cu Sănătatea Stella Kyriakides ”a intrat în contact cu omologii săi chinezi pentru a le propune solidaritatea şi susţinerea UE, inclusiv expertiza noastră în sănătate publică şi donaţii de vaccinuri europene adaptate variantelor”, a anunţat marţi un purtător de cuvânt CE, precizând că Bruxellesul aşteaptă un răspuns al Beijingului.

Comisia anunţa la jumătatea lui decembrie că UE este pregătită ”să aprovizioneze China cu vaccinuri” - însă fără să spună că este vorba donaţii.

CE nu precizează care este numărul de doze pe care UE le-ar putea oferi şi nici din ce stocuri le-ar lua, însă subliniază că natura exactă a ajutorului european depinde de răspunsul Chinei.

Beijingul a pus capăt la sfârşitul lui decembrie politicii sale draconice ”zero covid”, în urma unor manifestaţii istorice, ceea ce a a antrenat o ”explozie” a contaminărilor.

China urmează să ridice duminică carantina obligatorie impusă călătorilor din străinătate.

O serie de ţări - inclusiv din UE, între care Italia, Spania şi Franţa - impun testarea covid-19 a pasagerilor care provin din China, îngrijorate de lipsa de transperanţă asupra bilanţurilor şi de teama apariţiei unor noi variante.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.