Uniunea Europeană (UE) este pregătită să sancţioneze Turcia din cauza continuării ”unor acte unilaterale şi unei retorici ostile” ale Ankarei, a anunţat vineri preşedintele Consiliului European Charles Michel, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Noi am întins o mână Turciei în octombrie, iar evaluarea noastră este negativă şi constatăm o continuare a unor acte unilaterale şi unei retorici ostile. Vom avea o dezbatere în cadrul summitului european de la 10 decembrie şi suntem pregătiţi să folosim mijloacele de care dispunem” în vederea sancţionării acestei situaţii, a anunţat el într-o conferinţă de presă.

”Cred că jocul de-a şoarecele şi pisica trebuie să înceteze”, a avertizat el.

UE s-a declarat deschisă, în octombrie, faţă de Ankara, pe care a ameninaţat-o totodată cu sancţiuni, în cazul în care Turcia nu-şi încetează acţiunile - deja condamnate de UE.

Ea a decis să examineze situaţia în summitul din decembrie.

”Dacă Ankara îşi continuă acţiunile ilegale, noi vom folosi toate instrumentele pe care le avem la dispoziţie”, ameninţa preşedinta Comisiei Europene (CE) Ursula von der Leyen la summitul european din octombrie.

Bruxellesul a fost însărcinat să elaboreze sancţiuni economice şi ca acestea să fie pregătite ”să fie folosite imediat”, precza ea atunci.

”Noi am întins o mână, dar am văzut răspunsul Ankarei”, a deplâns Michel vineri.

Comportamentul agresiv al Ankarei şi politica sa a faptului împlinit în mai multe crize regionale - mai ales în Libia şi în Nagorno Karabah - au fost condamnate marţi de către secretarul de Stat american în exerciţiu Mike Pompeo, în cadrul ultimei reuniuni NATO la care a participat împreună cu omologii săi din Alianţă.

Turcia, un stat membru NATO, a fost îndemnată de către Statele Unite ”să revină la un compotament de aliat”.

În UE este necesară unanimitatea în vederea impunerii unor sancţiuni.

Însă Germania a blocat, până în prezent, adoptarea oricăror sancţiuni, în speranţa ajungerii la un acord în vederea ”dezvoltării unei relaţii cu adevărat constructive cu Tuircia”.

”Se vor lua decizii la summitul european, însă amploarea lor nu a fost încă decisă”, au dat asigurări, pentru AFP, mai mulţi oficiali europeni.

”Este necesar să vedem ce poziţie vor adopta Germania şi Polonia”, a subliniat un ministru.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.