Theresa May - care tocmai a scăpat unei moţiuni de cenzură - încearcă să obţină joi, la Bruxelles, garanţii cu privire la acordul Brexitului, de la europeni pregătiţi să o ”ajute” să-şi convingă Parlamentul, dar care exclud să renegocieze prevederile divorţului, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Premierul britanic urmează să vorbească joi după-amiaza în faţa omologilor săi din statele membre ale Uniunii Europene (UE), reuniţi într-un summit de două zile. Cei 27 se concentrează, ulterior, fără ea, joi seara, asupra evaluării a ”ceea ce pot să-i ofere”, a anunţat un reprezentant european.

Preşedintele Consiliului European Donald Tusk le-a dat asigurări liderilor că UE vrea ”să o ajute” pe May, deşi nu se ştie cum. ”Marja este extrem de îngustă, va fi un exerciţiu de comunicare”, a mărturisit miercuri un diplomat de rang înalt dintr-un stat membru.

Conducătoarea conservatoare a supravieţuit, miercuri, unei moţiuni de cenzură organizată de partidul său, ostil acordului divorţului pe care l-a negociat cu UE. Însă scurta majoritate care i-a permis această victorie constituie o palmă şi prevesteşte în continuare dificultăţi persistente în Parlament.

Brexiterii conservatori, la fel ca aliaţii lor nord-rlandezi din micul partid unionist DUP, contestă în special soluţia numită "backstop", reţinută în acordul divorţului cu scopul de a evita o frontieră fizică între Irlanda şi Irlanda de Nord.

Această ”plasă de siguanţă” prevede să se creeze un ”teritoriu vamal unic” care să înglobeze UE şi Regatul Unit după tranziţia post-Brexit.

Ea va fi aplicată doar dacă negocieri viitoare cu privire la viitoarele relaţii comerciale între Londra şi Cei 27 nu vor permite garantarea absenţei frontierei ”dure” între cele două Irlande. Însă Brexiterii se tem de o ancorare permanentă a regatului la Uniune.

Din acest motiv speră May să obţină o garanţie că acest "backstop" va fi doar temporar.

”NU VA TRECE”

”Ideea unei date de expirare a garanţiei nu va trece” din partea europenilor, a avertizat miercuri un diplomat european.

Europenii nu vor putea să-i ofere lui May mult decât un text de ”clarificare”, care ”nu va fi juridic constrângător”, a avertizat, la rândul său, un reprezentant european.

Liderii europeni au repetat, atât la Bruxelles, cât şi în statele membre, pe toane tonurile că este exclus să se renegocieze acordul divorţului, care a necesitat 17 luni de negocieri în vederea organizării plecării britanice, programată la 29 martie.

”Nu trebuie să se aştepte că vom ieşi cu vreo schimbare” la summit, a avertizat miercuri cancelarul german Angela Merkel.

”Nu va avea loc o renegociere”, ci cel mult ”observaţii”, a subliniat şeful diplomaţiei franceze Jean-Yves Le Drian.

În afară de problema irlandeză, acordul Brexitului soluţionează problema încheierii socotelilor regatului cu Uniunea în vederea onorării angajamentelor pe care şi le-a asumat. El prevede, de asemenea, care vor fi drepturile cetăţenilor europeni în regat şi ale britanicilor în Uniune după Brexit.

Brexitul se va afla din nou în centrul atenţiei la summitul de Bruxelles, însă şefii de stat şi de guverne vor dezbate şi alte subiecte importante, inclusiv unele care sunt conflictuale în continuare, ca migraţia.

Ei au preconizat totodată să facă bilanţul negocierilor bugetului post-Brexit al UE în perioada 2021-2027, care se află în centrul unei încleştări între capitale europene.

Şi urmează să prelungească sancţiunile impuse Rusiei pentru că a anexat Crimeea.

În a doua zi a summitului, vineri, liderii europeni urmează să aprobe reforme în zona euro menite să protejeze mai bine Uniunea Monetară de crize viitoare.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.