Uniunea Europeană (UE) nu a fost informată cu privire la pactul în domeniul securităţii AUKUS încheiat de către Statele Unite, Australia şi Regatul Unit, în regiunea indo-pacifică, şi ”va analiza repercusiunile” acestuia, au anunţat joi doi purtători de cuvânt europeni, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Uniunea Europeană nu a fost informată cu privire la acest plan şi ne aflăm în contact pentru a înţelege mai bine această alianţă”, a anunţat un purtător de cuvânt al Înaltului Reprezentant UE pentru Politică Externă şi de Securitate Josep Borrell, Peter Stano.

Borrell urma să prezinte joi seara strategia UE cu privire la regiunea indo-pacifică.

Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV - Inteligența Artificială în Economie

”O analiză a situaţiei şi a repercusiunilor acestei alianţe urmează să fie realizată, iar următoarea reuniune a miniştrilor de Externe din UE, prevăzută la 18 octombrie, la Luxemburg, oferă o oportunitate în vederea unei discuţii despre această alianţă”, a adăugat el.

Prima consecinţă a acestei alianţe a fost ruperea de către Australia a unui important contract cu Franţa privind furnizarea a 12 submarine convenţionale.

Australia urmează să primească, însă, submarine cu propulsie nucleară, concepute cu ajutorul Statelor Unite şi Regatului Unit în cadrul AUKUS.

Parisul şi-a exprimat nemulţumirea şi a formulat acuzaţii grave împotriva preşedintelui american Joe Biden.

”Este cu adevărat o lovitură pe la spate”, şi-a exprimat indignarea, la postul de radio FranceInfo şeful diplomaţiei franceze Jean-Yves Le Drian.

Preşedintele ”Biden a luat o decizie brutală”, à la Trump, a denunţat ministrul francez de Externe.

”Am stabilit cu Australia o relaţie de încredere. Această încredere este trădată”, a acuzat el.

Comisia Europeană, întrebată despre consecinţele furiei Franţei faţă de negocieri în curs între Uniunea Europeană (UE) şi Australia în vederea încheierii unui acord de liber-schimb, CE a adoptat o poziţie prudentă.

”Nu va exista un efect imediat asupra negocierilor şi relaţiilor cu Australia”, a declarat o adjunctă a purtătorului de cuvânt al CE, Dana Spinant.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.