Uniunea Europeană (UE) a deschis duminică o reprezentanţă diplomatică în Kuwait, a treia în regiunea Golfului Persic, consolidându-şi astfel prezenţa într-un moment de tensiuni puternice în Orientul Mijlociu, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”În această perioadă de tensiuni internaţionale şi regionale, Kuwaitul este o voce înţeleaptă şi o forţă a păcii, ceea ce face din el partenerul nostru natural”, a subliniat şefa diplomaţiei  europene Federica Mogherini, inaugurând noua delegaţie UE în Kuwait.

Este vorba despre a treia delegaţie UE într-o ţară de la Golful Persic, după cele de la Riad, în 2004, şi Abu Dhabi în 2013.

”Este vorba totodată despre un mesaj adresat întregii regiuni: Uniunea Europeană îşi sporeşte prezenţa şi angajamentul în Orientul Mijlociu”, a subliniat Mogherini în cadrul ceremoniei, în prezenţa omologului său kuwaitian, şeicul Sabah al-Khaled Al-Sabah.

”Ceea ce se întâmplă cu Golful Persic este important pentru Europa şi ceea ce se întâmplă cu Europa este important pentru Golful Persic”, a pledat Înaltul Reprezentant UE pentu Afaceri Externe.

Regiunea Golfului se confruntă cu o serie de crize, care ameninţă să derapeze, din cauza riscului escaladării între Iran, pe de o parte, şi Statele Unite şi aliaţii săi regionali, Arabia Saudită şi Emiratele Arabe Unite, pe de altă parte.

Spre deosebire de Riad şi Abu Dhabi, Kuwaitul - care este apropiat Bruellesului şi Washingtonului - întreţine relaţii cordiale cu Teheranul.

Kuwaitul este prima ţară de la Golful Persic cu care diplomaţia europeană a încheiat un acord de cooperare în 2016, potrivit serviciilor lui Mogherini.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.